Първан Симеонов пред Фрог: Сегашната власт може да падне не от проблеми, а от липсата им

Интервюто на Първан Симеонов за Фрог нюз, може да прочетете ТУК.
Малко са преувеличени слуховете за смъртта на тази власт. През последния месец имаше наслояване на скандали. В същото време няма рязък икономически шок върху хората. БСП казва на ГЕРБ: Вие сте корумпирани”. А те пък им отвръщат със същото: „Ами и вие сте корумпирани”. От такива неща власт не пада. Това каза пред Фрог нюз социологът Първан Симеонов.

Сегашната власт може да падне от другото-не от проблеми, а от липсата на проблеми. Като си въобразят, че всичко е наред и е зациклило- че икономиката е нагоре, че Борисов е голям политик. Тогава се появяват скандалите- от успиване, от подценяване на ситуацията. Такива са скандалът „Симеонов“, „Добрев” и „Тодоров”. Скандалът ГЕРБ срещу Радев пак беше такъв. Докато опозицията създава проблеми, всичко при управляващите ще е наред. Ако управляващите започнат сами да си създават проблеми-тогава идва драмата.

Когато опозицията е силна, това стяга лагера на властта. Виждаме, че в съдебната система всичко се възпроизвежда –там няма трусове. Въпросите, по които опозиция и власт трябва да се карат са пари и справедливост. Т. е ще правим ли реформи, ще харчим ли по-малко пари, ще реформираме ли съдебна система? По тези проблеми двата лагера не се карат.

Европа е много настръхнала. Виждаме какво става-навсякъде пъплят „нагоре” радикални сили. Това кара хората да се държат за сигурното, отколкото да клатят властта. С протестите на полицаите и авиаторите няма да се разклатят краката на управляващите. Може да има само стъпало надолу в подкрепата за ГЕРБ и то заради скандалите през последния месец. Идва и европредседателството, което те прави по-видим. За това хората ще се опитат да си поставят исканията.

Текстът е копиран директно от сайта на Фрог нюз.
Публикувано на