Първан Симеонов: Политическата ситуация все по-трудно се различава от здравната

Колкото по-голям е страхът от коронавируса, толкова по-голямо е доверието в здравните власти. Лекарите са сред най-уважаваните – те са нови, страхът извиква упование, част от съсловието обаче се увлече в медийните участия. Пресищането с медицинска и статистическа информация е логично, но прекаляването води до хаос и до ступор.

Това посочва Първан Симеонов за „Неделя 150“ по БНР. Цялото интервю може да чуете ТУК.

Симеонов припомня, че вирусът обаче се гледа в паралелна реалност. Когато българинът мисли за политика, той остава критичен към оперативната си власт. Президентът единствено се очертава като контрапункт на нея, затова и съсредоточава много по-сериозно доверие и остава единствен с положителен рейтинг.

Според политолога високият вирус е възможно да разколебае две групи хора. Първата е тази, която не е твърд електорат и засяга малките и нови партии. Втората, възрастните хора сред твърдите електорати, които може да се уплашат да излязат да гласуват. Затова ниска активност ще повлияе нееднакво на всички. Дано у властта няма инстинкт да се възползва от ниската активност.

Първан Симеонов смята, че от активността зависи и бариерата. Колкото по-ниска е бариерата, толкова повече шанс имат формации около нея. Това обаче пак е нож с две остриета. Има новосформиращи се формации, които нямат още ясни структури. Ниска активност може да значи и нисък интерес към тях, допълва още той.

 

Публикувано на