Първан Симеонов: Общественото мнение се е парцелирало и е зациклило

   В последните три месеца няма съществени промени, има ясно очертани непримирими лагери и непредубедена група от хора, която като че ли все повече клони към „няма да гласувам“.

Това посочва Първан Симеонов за радио „Фокус“. Цялото интервю може да прочетете ТУК.

Според Симеонов мерилото за успех оттук нататък ще бъде – дали и доколко политическите формации ще могат да втвърдят своята подкрепа, а онези, които имат само твърда подкрепа – да я надградят. Например, Слави Трифонов, който има подкрепа, но тя е по-скоро непостоянна и ефирна. Пред „Демократична България“ пък стои въпросът – мрежовидната структура на „Да, България“ ще успее ли да се комбинира с твърдото ядро на ДСБ. Мая Манолова към момента гради мрежа, която е все още хлабава, но е важно дали ще успее да я уплътни, допълва още той.

По отношение на ГЕРБ и БСП политологът смята, че трябва да се вземе под внимание макрокартината на общественото мнение, което отчита спад в доверието към двете партии през юли и август. От тогава насам стоят на почти еднакви нива. Според Симеонов лекото предимство, което се отчита за едната или другата формация, на този етап не е важно, тъй като на избори играят различни фактори – представители в местната власт, наличие на по-големи финансови ресурси и т.н.

Първан Симеонов отчита и още, че по-важното в случая са настроенията на хората по отношение на изборите, които в голямата си част смятат, че няма да са честни. Това може да доведе до оспорване на резултатите. Вероятно пред нас стои и задълбочаване на политическата криза, тъй като бъдещото Народно събрание има шанс да не може да излъчи правителство, допълва още политологът.

Публикувано на