На България и е нужен друг стил на управление

  Трябва да е малко по-стратегическо, по-мениджърско и по-модерно. Не е сигурно обаче, че българските политически реалности, общественият живот и социалната психология биха го позволили. В момента нямаме управление, имаме следване. Борисов не управлява обществото, той го следва. Борисов не налага, той балансира. Борисов не е диктатор, той е боязлив.

Това са част от изводите на Първан Симеонов в интервю за радио „Фокус“. Пълния текст може да прочетете ТУК.

Според Симеонов обаче, когато дойде един сериозен нов стил на управление, който е малко по-стратегичен с дългосрочно целеполагане, а не толкова ден за ден, както сега, може да срещне отпор от самите българи. Това е така, защото не сме най-дисциплинираното общество, готово да се стяга, да прави реформи, да се разделя с част от достоянията си в името на поколенията. Борисов научи българите, че всичко, което поискат, може да получат тук и сега. Все пак Борисов се е научил да казва „не“. Той придоби ново самочувствие през последната година, което го направи малко по-спокоен и в състояние да отговаря по-твърдо на различни протести и искания на социални групи.

Първан Симеонов припомня, че през 2019 г. Борисов е постигнал няколко много трудни победи – европейските избори, местните избори, над Цветан Цветанов, както и изграждането на „Балански поток“. Борисов се превърна и в международен деец. Не е шега работа да имаш някакви нормализирани отношения с Реджеп Тайип Ердоган, както и едновременно да си говориш с Брюксел и с Владимир Путин. 2020 г. на Борисов му оставаше да е бенефисна и да бъде запомнен с няколко хубави неща, но тя се превърна в кошмар за него. Затова реши да си даде още време, за да надделее над тези кошмари.

Според политолога Румен Радев е едно от малкото изключения, които не се съобразява с Борисов. Той проби системата. От там идва огромната драма между двамата генерали. За Бойко Борисов президентската роля би била най-сладката – като бенефис на политическия му живот, но той трудно би влязъл в сражение, за което знае, че може да изгуби. От днешна гледна точка сравнението в рейтинга на двамата е изцяло в полза на Радев. Но да не забравяме фактора ДПС, който евентуално би могъл да помогне на кандидат на ГЕРБ, било то и Борисов. Това обаче са абсолютно ранни сметки. Първо трябва да видим резултата от парламентарните избори.

 

 

Публикувано на