Първан Симеонов: Напоследък хората гласуват с чувства, а не с разум

   Вкарването на популярни лица в партийните листи е желание на обществата в целия западен свят. Вижте кой управлява Украйна, вижте коя е една от основните партиите в Италия, вижте каква звезда се появи в Сърбия, вижте кой беше президент на САЩ. Това е духът на времето. Хората търсят промяна. Затова партиите вкарват звезден привкус, който не води до промяна, но привлича, защото за него се говори постоянно.

Това посочва Първан Симеонов в „Ренферендум“ по БНТ. Цялото предаване може да видите ТУК.

Според Симеонов около кризата от 2008-09 г., а после и покрай тероризма и миграционния въпрос, политическото се е завърнало в политиката. Хората напоследък все по-често гласуват по сърце, а не по джоб или по ум. Основният вектор за вот вече не е „ляво-дясно“, а „консервативно–либерално“. Този сблъсък придобива образа на следните визии – патриотичното срещу глобалистичното.

Политологът коментира и фалшивите новини, които приеха големи размери около коронакризата. Според него няма как да се спрат фалшивите новини, защото те са обратната страна на свободата на словото. В такава ситуация, някои хора могат да си живеят в алтернативна реалност и ако се опитаме да му вземем тази истина, той веднага ще намери още хора, които да вярват. Така ще запази комфорта си в своята паралелна реалност. Няма да можем да се справим с това, докато не се научим да живеем мъдро редом с него.

Първан Симеонов коментира още евентуалните участници в следващия парламент, избирателната активност и т.н.

Публикувано на