Първан Симеонов: Коронавирусът отдавна е и политика

  В сегашната ситуация се губи разликата между борбата с вируса и предизборната кампания, защото отдавна COVID-19 е и политика. Разбира се, че здравето трябва да е номер едно, но винаги трябва да си даваме сметка, че в едно общество – всеки чака своето. Постоянното отваряне и затваряне дразни, защото показва липса на план. Затова властта трябва да реши какво да прави като цяло.

Това са част от обобщенията на Първан Симеонов в „Денят на живо с Наделина Анева“ по Нова Нюз. Цялото видео може да видите ТУК.

Според Симеонов коронавирусът може да повлияе негативно на избирателната активност. Проблемът дори е двоен. Първо, дали ще легитимира избора на българина и съставянето на кабинет. Не е ясно какъв ще е санитарният минимум за активност, при който обществото ще приеме вота за легитимен. Второ, кого ще удари вирусът. Ниската активност може да не се отрази еднакво на различните електорати. Този на БСП е от предимно възрастни хора, които са уплашени. И в по-голяма степен това може да ги откаже да гласуват, ако вирусът е по-висок. Ниската активност ще удари и новите партии, които си нямат твърди ядра.

Разбира се, трябва да се подчертае, че това е хипотеза и е по-добре тя да не се изпълни, допълва още социологът.

 

Публикувано на