Първан Симеонов коментира за вестник „Капитал“ изминалата година от мандата на правителството

  Първан Симеонов заедно с Даниел Смилов коментираха изминалата година кабинета. За свършената работа както навън, така и у нас. Статията е публикувана с оригинално заглавие:  1 година правителство: активни навън, превзети отвътре, която може да прочетете ТУК.

В монотонното на пръв поглед управление на Бойко Борисов нюансите говорят повече.

Идеологията на „здравата ръка“

„Управлението има успех в прокарването на своята идеология. Не знам дали хората я долавят, но то има идеология, която либерално настроените хора наричат идеология на „здравата ръка“. Това е управление на меката сила. То иска да каже: „Прекалено много залитнахме по върховенството на закона с всички тези либерални, западни неща, дайте да стъпим по-здраво и да управляваме не толкова според буквата на закона, а според една логика от типа на всекиго по нещо“, казва политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов. Неотдавна с аргумента, че ще водят борба с корупцията, управляващите създадоха още един инструмент за налагането на тази идеология – Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Първото й изпълнение със зрелищния арест на кмета на столичния квартал „Младост“ Десислава Иванчева обаче предизвика повече съмнения, че този орган може се използва за разчистване на сметки и разправа с опоненти, отколкото за реална борба с корупцията. А дадените му големи правомощия в колаборация с управляваната от Сотир Цацаров прокуратура – да го превърнат в бухалка за разправа с неудобните на властта.

На камък с БСП и президента

„Засега това правителство успява да приобщава и да завзема всички сектори, но удря на камък с БСП и с президента Румен Радев“, смята Първан Симеонов. Факт е, че за една година социалистите успяха на няколко пъти да предизвикат трусове около ГЕРБ в парламента. Първо провокираха скандала с роднинските назначения в Хасково, заради който депутатът от ГЕРБ Делян Добрев замалко не напусна Народното събрание. След това обаче успяха да свалят председателя на парламента Димитър Главчев.

Най-серозното разклащане на управляващите обаче беше скандалът около продажбата на българския бизнес на ЧЕЗ на „Инерком“ ЕООД, притежавана от никому неизвестната Гинка Върбакова. Ако сделката не беше спряна (засега), можеше да коства оставката на правителството. И докато от ГЕРБ се опитват да „овладяват“ опозиционните удари на БСП, като вадят компрометиращи неща от миналото на лидера Корнелия Нинова или роднински назначения на червени кметове, то засега не намират начин да противодействат на президента Румен Радев и на неудобните въпроси, които той публично поставя. Като например имал ли е Борисов и продължава ли да има общи бизнес интереси с Пеевски.

Предизвикателствата

Първан Симеонов вижда няколко предизвикателства пред управлението. Едното е свързано със заявката за кандидатстване за еврозоната и въвеждането на еврото. „Българите се страхуват от приемането на еврото и при последното ни проучване през април по-голямата част от анкетираните казват, че се противопоставят на идеята. Това е проблем, защото ще бъде един от случаите, в които управляващите ще трябва да вървят срещу общественото мнение, а няма доказателства, че те го могат“, казва той. Друго предизвикателство според него може да се окаже близката дистанция между ГЕРБ и БСП. Според социологическите сондажи тя се запазва засега в рамките на 3-4%, но бавно ерозира.

Публикувано на