Първан Симеонов и Димитър Ганев в ефира на бТВ Радио с коментар за протестите

С отлива на протестната вълна хората ще се оглеждат за по-разумни алтернативи – за хора с план, които не се боят от работа, прогнозира пред bTV Radio политологът Първан Симеонов.

Според него в основата на протестната вълна са усещането за несправедливост, за обедняване, за безнаказаност на политическия елит, самовъзпроизвеждащ се по свои автоматизми, които карат хората да не се чувстват особено представени. „Самозапалванията са израз на криза на надеждата, на перспективата и на целите; говорят за безпътица“, посочи той. Според Първан Симеонов фактът, че никоя от основните партии не изглежда готова да управлява, а протестът на хората не намира ясен изразител, е двойна патова ситуация.

„Един следващ повод може да изкара и повече хора на улицата, защото те не са срещнали разбиране при предишните си масови прояви“, предупреди пред bTV Radio колегата му от института „Иван Хаджийски“ Димитър Ганев. Според него в сегашната ситуация ключът е в солидарността между хората, признаци на която все по-често наблюдаваме. Димитър Ганев прогнозира, че има вакуум за нова лява сила, която може да възникне за първи път извън средите на БСП, която да е генерационно различна от сегашната левица. По неговите наблюдения хората искат лидери „отдолу“.

Като белег за зрялост на протеста Първан Симеонов определи факта, че от него не са произлезли нови политически лица. „Протестът може да се превърне в корективна инстанция над всички държавни институции“, каза още Първан Симеонов пред bTV Radio.

Разговора от 27-ми март на Светослав Николов с двамата политолози от агенция „Галъп“ и Института за социални ценности и структури „Иван Хаджийски” можете да чуете тук.

Публикувано на