Първан Симеонов: Има опит смъртта на Виктория Маринова да бъде употребена за общополитически цели, но властта няма на кого да се сърди

  Държавата заслужава да усети, че обществото ни настръхва. Заслужава бденията, протестите и всичко. Каквото и да се е случило, това очевидно е активен и буден човек.

Това посочва Първан Симеонов в предаването „Нещо повече“ по БНР. Цялото интервю може да чуете ТУК.

Политологът смята, че има нещо общо между смъртта на 3-годишния Пепи Терзийски, преди 17 години, и на Виктория Маринова – и в двата случая в обществото има много насъбрано напрежение, което се подпали за часове.

Трябва веднага да бъде намерен виновният и да понесе цялата строгост на закона. Проблемът е, че дори и да го намерят още утре, може би почти никой няма да повярва. Българското общество е докарано дотам, че малцина са тези, които се доверяват на политическата прослойка и на свързаните с нея институции.

Първан Симеонов смята, че има опит смъртта на журналистката да бъде употребена за общополитически цели.

Политологът коментира и протестите срещу ремонтите пред „Св. Седмочисленици“ и на „Граф Игнатиев“. Според него в социалните медии има предозиране с темата, от което вероятно се възползват някои политически сили. Като всяко лекарство, ефектът му е свързан с дозировката.

Властта няма на кого да се сърди – такива са механизмите в днешните общества. Трябва да си постоянно готов за граждански натиск, а този натиск е оздравителен. Това е граждански контрол, предупредително удряне през пръстите, допълва още той.

Публикувано на