Първан Симеонов: Има опасност от усещане за половинчата демокрация

   Добре е, че беше определена дата за изборите. Колкото е по-ранна, толкова по-лесно ще може да се прогнозира горе-долу каква ще е ситуацията с коронавируса. Може да се окаже например, че с тази дата сме изпреварили идването на някой нов щам.

Това посочва Първан Симеонов в специален материал за „Капитал“. Пълния текст на статията може да прочетете ТУК.

Според Симеонов, ако в предизборната кампания надделее говоренето за коронавируса, това може да е в полза на властта, защото ако новините са позитивни, тя ще разказва позитивен сценарий, както в момента го прави. Ако са негативни, пък има опасност това да се отрази негативно на електоратите на новосформиращите се формации, защото те не са толкова твърди. Избирателите на БСП пък в немалката си част са възрастни и това може да притесни част от тях.

Политологът припомня, че най-опасното с изборите е да не се получи коктейл от нелегитимност – да има ниска избирателна активност, която да доведе до тържество само на твърди партийни ядра, с добавка –  трудно съставяне на парламент, и да се получи усещането, че се случва половинчат избор, т.е. половинчата демокрация, допълва още той.

Публикувано на