Първан Симеонов за телевизия „Евроком“

Изпълнителният директор на „Галъп интернешънъл“ в предаването „Резонанс“ по телевизия „Евроком“  за предстоящите президентски избори.
Видеото може да видите тук.

Надиграване при номинациите за президент е на лице, защото в този парламент имаме по няколко субекта във всяка ниша – това нещо е трудно да се сглоби отново. Всяка една ниша се опитва да се обедини за тези избори, но наблюдаваме разпад. Това се получава, защото партиите все повече приличат на политически брокери на лични политически интереси, а тези лични интереси трудно се задоволяват.
В момента се случва един безкраен политически инженеринг, в който наистина всички се дебнат. Не се случва политика, още повече политики, случва се политическо занаятчийство.
В тези смутни времена хората търсят сигурното. Тъкмо затова всички измежду партиите се замислиха за генерали – те по дефиниция излъчват стабилност и национализъм. Не случайно деполитизираните институции са единствените, които се ползват с обществено доверие.
Забавянето на ГЕРБ първоначално изглеждаше като слабост, защото освен че нямаха план си позволиха раздразнения на тема ген. Радев. Сега обаче изгледат по-спокойни, тъй като наблюдават сътресенията и в ляво и в дясно, а освен това ГЕРБ се надяват и международната конюнктура да проработи за тях.
Корнелия Нинова, от своя страна ходи по въже. Нейната игра е с голям залог и най-вероятно, ако постигне успех той няма да бъде внушителен, но за сметка на това провалът би могъл да бъде точно такъв. Вижда се енергия и нов политически стил в БСП, но докато не дойдат изборите няма как да знаем как точно ще се развият нещата.

Публикувано на