Първан Симеонов за скандалите около промените в Изборния кодекс

  Управлението е изложено на опасността от време на време да губи реална преценка за общественото мнение. Тези промени бяха изненадващи, защото явно това е била и тяхната цел – да се случат малко по-внезапно, без възможност за някакъв дебат и обществото да бъде поставено пред свършен факт. Тази сметка обаче се оказа грешна.

Това посочи Първан Симеонов в ефира на радио „Фокус“. Цялото интервю може да чуете ТУК.

Парламентаристите понякога губят по-широката възможност да погледнат как дадено решение би изглеждало в очите на хората. ГЕРБ като че ли подцениха обществената възможност за реакция. Несъмнено тази гъвкавост (връщането на промени – бел.ред.) показва отзивчивост и ще бъде тълкувана позитивно от обществото.

В същото време обаче такъв тип управление събужда множество въпроси. Първо за качеството на демокрацията, второ за това колко силен е парламентът, след като може по този начин да се променят негови решения. И не на последно място, става въпрос за това има или няма професионализъм в българската политика.

Генерално ГЕРБ са склонни на моменти да изпускат обществения пулс. Това е белег за подценяване на ситуацията, граничеща със самозабравяне понякога. БСП има обратния проблем. Те пък надценяват ситуацията. Социалистите смятат, че едва ли не, има някакво извънредно положение в страната. Нищо подобно няма и рискът, който БСП поема е да изпадне в самозатваряне.

Преференцията продължава да бъде хубав начин да съчетаеш това прословуто желание за гласуване за личности с гласуването за политики, за програми, за политически философии, за възгледи. Беше вредно да и се посяга, защото това е един от механизмите за известно увеличаване на интереса към политиката. Да, има злоупотреби, има грешки, но логиката е съвсем друга – остави хората да се научат.

 

Публикувано на