Първан Симеонов за изводите от мащабното младежко изследване „Българската младеж 2018/2019“

  Най-тъжният извод от младежкото изследване „Българската младеж 2018/2019“ е тоталното изключване на ромите. Гетоизацията ражда буквално паралелно общество.

Това посочи Първан Симеонов за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“. Още за изводите на политолога от мащабното младежко изследване, може да прочетете  ТУК.

Втори много голям извод – има известна нормализация на процесите, които текат в младежта. Българските младежи все по-късно напускат родителския дом, все повече отлагат брака и създаването на деца, макар на думи да вярват в тях. В общи линии България е представителна за процеси, които текат в цялата наша част от света.

Изводът пък за емиграцията е много прост – дистанциите в света намаляват. Ако през 90-те години имаше бурни политически и икономически времена, които принуждаваха хора да напускат и с това да променят целия си живот, сега по-скоро в условията на малко по-сериозна предвидимост, в условията на едни много по-лесни комуникации със света, в условията на едни много по-лесни пътувания, в условията на програми за младежка мобилност, студентски обмени и т.н., вече на придвижването се гледа  като на социална и младежка мобилност.

 

Публикувано на