Първан Симеонов: Занимаващите се с европейски въпроси министри са най-харесвани

  Румен Радев иска да се сбори с Бойко Борисов и най-накрая получи отговор, коментира Първан Симеонов в интервю за предаването „Офанзива с Любо Огнянов“ по Канал 3, което може да гледате ТУК.

„Реално погледнато занимаващите се с европейско финансиране и европейско председателство министри са най-харесвани – Томислав Дончев и Лиляна Павлова. Освен това Дончев излъчва и по-мениджърско присъствие, което се харесва на всички групи”, това коментира социологът по повод проучване  на „Галъп интернешънъл“, в което министрите от кабинета „Борисов 3” получиха оценка 3,71 по шестобалната система, а именно въпросните двама бяха с най-високо оценени.

На трето място бе, пък Владислав Горанов, който като финансов министър традиционно би трябвало да не е толкова харесван.

„Владислав Горанов казва една дума на месец и тя отеква. Това се харесва. А и този кабинет показва добри финансови резултати. А и горе-долу финансовият министър е отражението на кабинета по принцип.

Относно цялостната оценка, която е под четворка, Симеонов коментира:

„Оценката за кабинета е почти добра. Може би се дължи на това, че управляват за трети път. Защото се изхабяваш. Второто обяснение е леко инерционният скептицизъм. И третата причина е, че през всичките тези години има поне две опозиции. Една парламентарна и една извънпарламентарна“.

Относно бъдещите проучвания на „Галъп” Симеонов коментира:

„Няма изненада – горе-долу президентът Радев е около два пъти над премиера Борисов. Расте обаче одобряването на омбудсмана Мая Манолова. Тя е почти над два пъти над Борисов и почти колкото до Радев”.

„БСП е в изолирана ситуация. Включително и Станишев. Тя произвежда личности, но се дистанцира от тях – като Румен Радев, Мая Манолова и т.н”, допълни социологът по отношение на опозицията.

Той коментира и възможността за нов политически проект, под крилото на Румен Радев – нещо което бе загатнато преди време по време на негова лекция.

„Той харесва да държи опонентите си в шах. Ако тръгне сега да прави партия, той ще загуби, но около него се събира елит, който в бъдеще може да постигне нещо”, категоричен бе Симеонов.

Според него той трудно може да отхапе от електората на БСП, например, но все пак ако се даде голяма алтернатива, дори и левицата може да загуби.

Борисов обяви, че Радев се държи като президент на БСП и ДПС. Според Симеонов обаче това е политическо говорене, а проучванията, че и привърженици на ГЕРБ подкрепят държавния глава.

„Засега не виждам да е нарушено доверието в Радев. Всичко е въпрос на мяра. Да не се увлече на противниковата игра. Досега виждам как през цялото време иска да се сбори с Борисов, а не с Цветанов. И Борисов отвърна, даже звучеше леко нагрубен. Изказването му обаче като че ли бе в полза на Радев. И аз ако съм на мястото на Радев, сега ще замълча”.

За патриотите:

„При тях няма промени в нагласите. Това, което прави Валери Симеонов, понякога е симпатично. Не е антируски настроен по принцип, но пък от време навреме се изказва антируски. Волен Сидеров има твърд електорат. Красимир Каракачанов, пък се опитва да вземе най-доброто от двата свята”.

Експертът бе категоричен и че към момента управляващата коалиция заедно с патриотите.

„Това правителство се оказа по-дълготрайно, защото мнозина в началото надцениха противоречията, надцениха скандалния имидж на патриотите. Виждате, че една година по-късно всичко е наред. Даже патриотите, колкото по-разединени изглеждат, толкова по-стабилно се държат за властта, защото отпуснат ли се, знаят, че няма връщане във властта“, добави Първан Симеонов.

Публикувано на