Първан Симеонов: ДПС е в полуопозиция

Сбъдна се прогнозата, че ще има протести и по време на европредседателството , което е като витрина, на която ще се изложат проблемите.

Но обществото ни е склонно да даде кредит на доверие на институциите за европредседателството, повече от 50 на сто смятат, че България ще се справи. Дори привърженици на БСП са благосклонни. Това коментира в предаването „Лице в лице“ по Би Ти Ви политологът Първан Симеонов.

Видеото може да видите ТУК.

Председателството ще е сложно, защото западният свят е в криза. Създаването на свръхочаквания е опасно, защото това ни е първото еропредседателство и е по-добре да го използваме за реклама, пиар. По-скоро управляващите трябва да разкажат на вътрешната публика какво ще спечелим от това председателство, посочи той.

Политологът коментира и вътрешно политическата среда, в която ще се развива председателството на Съвета на Европа.

ДПС е полуопозиция от втория мандат на ГЕРБ. Да вземем под внимание и затоплянето на отношенията с Анкара, които навлиза в една по-добра фаза. Един от ключовите приноси за това е може би на Бойко Борисов, коментира Симеонов. ДПС открай време посочва патриотите, като свои основен проблем във властта.

БСП печели, че ДПС няма да е рамо до рамо с нея. ДПС също печели, защото има полза от силни БСП и ГЕРБ. Марешки си вдигна цената покрай вота на недоверие. Политическата търговия при него върви добре, допълни той.

Лявото и дясното вече са без значение у нас. Делението е консервативно/либерално и по тази ос се развиват сюжетите. Това деление прескача ляво-дясното. ГЕРБ трайно се превръща в консервативна сила и се опитва да изсмуче от патриотичното на патриотите. ГЕРБ действа антилиберално. Ако има добра новина, тя е, че ГЕРБ реализират прехода, посочи Симеонов.

ГЕРБ трайно губи либералните и градските хора, ако погледнете социалните мрежи. А в медиите се създава захаросана реалност, от каквато властта няма нужда, допълни експертът.

Партията на Борисов няма ярка алтернатива в момента, но винаги някой седи на резервната скамейка, който е алтернатива на всички. А, и икономиката е все по-добре. Песимизмът намалява в последните 2-3 години. Даже на фона на други държави, се оказва, че България е един от позитивните примери в глобален мащаб, каза политологът.

Най-голямата опасност за управляващите е да няма общи фронтове, а такива най-често се създават на местно ниво. Президентът деликатно се опитва да оглави този общ фронт. Той е обединяващото звено на двете опозиции. Той го прави внимателно, за да няма залитане в една посока, но ще говорим след европредседателството, коментира още Първан Симеонов.

Публикувано на