Първан Симеонов: Да се разделим с наивността!

    За преход може да се говори до момента, в който България изпълни, по хубав или не толкова хубав начин, основните си цели. Вече има либерална демокрация; собствеността се смени, макар и със закъснение, и стана частна; влязохме и в НАТО и ЕС. След средата на първото десетилетие на новия век вече е трудно да се говори за преход. По-скоро остава самовнушението, че все още не е приключил, защото нагласата е, че той трябва да завърши добре. А въобще не е задължително обаче да свърши добре.

Това посочи Първан Симеонов в студиото на „Денят започва“ по БНТ. Негов събеседник беше политологът Стойчо Стойчев. Цялото видео може да видите ТУК.

Преминахме от общество на уравниловката към общество на неравенствата. И точно тази група, която повече загуби, отколкото спечели – която не е никак малка – чака все още нещо по-добро. И аз като гражданин, не съм доволен, но като изследовател ще трябва да кажа, че да чакаме по-добър „край на прехода“, е наивно. Трябва да мислим за бъдещето.

Наивността е обяснението за едно от основните грешки в прехода ни, според Симеонов. А другата грешка: създадохме периферна икономика, която не добавя особено много стойност. Затова и проблем е, че се краде, но по-голям проблем е, че малко се произвежда.

Първан Симеонов напомни, че българите всъщност не са и поискали голяма промяна – основополагащите избори през 1990 г., дори и с някои вероятни фалшификации, по-скоро оставиха комунистите във властта, респ. нямаше как да се очаква някаква сериозна декомунизация. А българите не поискаха промяна, защото, всъщност, предходният режим послужи като форсирана модернизация за България – от аграрно към индустриално общество, респ. произведе и интелигенция. И как после тази интелигенция да сваля режима? Тя искаше по-скоро някои промени, а нямаше ясен план за капитализма, припомни Симеонов.

И все пак, смята политологът, България постигна и някои доста важни неща – опази се от битки и най-вече – опази се от етнически конфликт, както стана при нашите съседи. България е член на НАТО и ЕС и слава Богу! Но в бъдеще ще трябва още много, припомни политологът.

Симеонов смята, че големият дефицит на прехода е в това, че не е имало ясен план как да се действа по темата с икономиката. На Кръглата маса, и на всички подобни места, на които елитите се договаряха как да сменят властта, не договориха най-важното – как да се трансформира икономиката. Забавиха се икономическите реформи и не бяха успешни.

 

Публикувано на