Първан Симеонов: В президентската кампания има битка на личности и битка на лидери

Цялото интервю със социолога Първан Симеонов за Агенция Фокус може да прочете ТУК.

Фокус: Г-н Симеонов, какви са очакванията Ви от предстоящите президентски избори и предхождащата ги предизборна кампания? Предстоят ли изненади?

Първан Симеонов: Кампанията някак си е доста кратка, тоест по-интересното, като че ли беше досега- кой ще е кандидатът на ГЕРБ и след изборите, какви последици ще предизвикат те. Самата кампания, на този фон, ми се струва, че ще мине доста кратко. Това ме кара да мисля, че случващото се в тази кампания ще възпроизведе партийната логика досега. Партийните съотношения, такива каквито ги виждаме или поне така се надява основната политическа сила- ГЕРБ. Те се надяват да се възпроизведе познатата и повтаряща се месеци наред картина на електоралните предпочитания, според които ГЕРБ просто е най-голямата партия. Кандидатурата на г-жа Цецка Цачева обаче точно в тези предстоящи седмици кампания придобива много голямо значение. Тази кандидатура не е най-убедителната, която ГЕРБ можеха да издигнат, от гледна точка на рейтинга. Затова ако в началото изглеждаше, че по-интересното е преди изборите, кой ще е кандидатът на ГЕРБ и след изборите за последиците – ще има ли предсрочни избори, промени в кабинета, какво ще става в реформаторите, какво ще става с БСП и така нататък, то сега вече интересното ще бъде самата кампания. В хода на тази кампания ГЕРБ ще трябва да даде максимума от себе си, за да обезпечи победата на г-жа Цачева, която има всички изгледи да се случи, но никак няма да е лесна.

Фокус: С какво според Вас ще се характеризира предизборната кампания? Очаквате ли компроматни войни и черен пиар между политическите опоненти?

Първан Симеонов: Не бих го изключил. Това, което ще представлява кампанията е на първо място активно действие от страна на ГЕРБ, защото те знаят, че г-жа Цачева не е много безапелационна кандидатура. Второ ще продължи линията на волно или неволно разцепване на лявото. Това означава, че в редица изявления на по-скоро проправителствено говорещи среди ще виждаме фаворизиране на алтернативи на БСП кандидати. Целта е тук да се попречи на БСП да постигне пълна мобилизация на опозиционния, на протестния, на анти ГЕРБ вота. Знаете, че БСП изпитва конкуренция в това отношение- г-н Калфин, г-жа Дончева и г-н Орешарски. Най-голямата конкуренция може би идва от г-н Каракачанов, който дори мечтае за балотаж. Конкуренцията и на кандидати като г-н Марешки, защото те също могат да мобилизират известен протестен вот. Това ще е втората линия, която ще тече в тази кампания. Дали БСП ще успее да канализира цялото позиционно поведение ще има особено значение на втория тур. Трета линия, която ще тече в тази кампания, е изявен национализъм, естествено. Имаме новини в последно време. Струва ми се, че за първи път трите основни националистически формации се явяват заедно. Това е новина, както беше новина и фактът, че за първи път официално националисти участват в управленската форма. Там трябва да гледаме с интерес. На още едно място трябва да гледаме с интерес- към референдума. Много е любопитно хората, които излязат да гласуват на него, какви опции ще потърсят в гласуването за президент. Също така с любопитство трябва да гледаме и на това внушение, което медиите усилват, че гласуването е задължително. То на практика не е задължително. Няма предвидена реална санкция. Това може да се отрази в известна степен на активността, а и не само на нея. Трябва да гледаме и каква ще бъде разликата на първи тур. Ако разликата не е достатъчно голяма това може да насърчи евентуална мобилизация на анти ГЕРБ вот на балотажа. Тогава кандидатурата на г-жа Цачева може да бъде подложена на сериозно изпитание. Мисля си, че ГЕРБ са си направили добре сметката и са калкулирали всички тези рискове. А ако не са това ще издаде сериозно отношение и подценяване на кампанията.

Фокус: Кои ще са основните теми, предмет на предизборния дебат, според Вас?

Първан Симеонов: По всичко личи, че генералният интерес е по външнополитическите теми. И друг път съм имал възможност да кажа, че това традиционно работи за два политически сектора – за ГЕРБ и за националистите. В такива опасни времена навън много хора търсят да се хванат за сигурното и за познатото. Познатото, сигурното, в този случай, разбира се, ще бъде припознато като ГЕРБ и кандидатът на партията. В такива времена и националистите печелят. Страшно много се говори за нации, идентичности, мигранти и ЕС.Струва ми се, че това ще бъдат основните теми. Не бих казал, че с това ще се изчерпа кампанията, но дойде ли горещата й фаза тя отминава сравнително бързо. Тя е като една голяма рекламна пауза, в която посланията на политиците вече стават платени, съвсем платени. Една фаза, която прилича на нещо, което може да се изниже неочаквано бързо или да бъде изцяло променено от някакво неочаквано обстоятелство. Представете си бежанска ескалация или нещо подобно, не дай Боже, може изцяло да промени дневния ред на обществото. Да не гадаем от сега, важното е да се види кои са основните линии на противоречие и основните места, където може да стане интересно. Основните теми засега са ясни и са по-скоро външнополитически.

Фокус: Очаквате ли новият държавен глава да бъде избран още на първи тур?

Първан Симеонов: Не, не го очаквам. За да бъде избран на първи тур трябва да са гласували повече от половината и от тях да са гласували повече от половината за единия кандидат. Това би означавало 1 млн. 700-800 хил. гласа за кандидат на ГЕРБ или за когото и да е, което ми се струва непостижимо от днешна гледна точка. Това казва логиката, разбира се, могат да се случат и ред нелогични неща.

Фокус: Какви качества ще търсят избирателите у кандидатите за президентския пост?

Първан Симеонов: При всички положения качества, свързани с това, което вече казах. Стабилно излъчване, да не се разбута кулата от кибритени клечки, която е изградена. В същото време винаги се търси лична харизма. Винаги се търсят и нови лица, които да променят системата. Има анти системно мислене и анти партийни сантименти. Търсят се и популистки послания, които казват колко е корумпиран и грозен елитът, и колко е честен и приятен народът. С две думи- нищо ново под слънцето.

Фокус: Защо тази есен няма да има лидерска битка? Скриха ли се партиите зад инициативни комитети и защо?

Първан Симеонов: Защо да няма лидерска битка? Има битка на личности, а и битка на лидери. Корнелия Нинова залага много на тези избори, изключително много. С кандидатурата на Цачева Бойко Борисов залага май още повече. Това даже е малко хазартна кандидатура. Отделно от това участва и един лидер на политическа формация, при това на обединено политическо пространство- Красимир Каракачанов. Има лидерска битка, а дали партиите се крият зад инициативни комитети е по-скоро пропагандна теза. В конкретния случай не бих си позволил да го коментирам. Едните ще кажат на другите Вие се скрихте зад инициативен комитет, а пък вторите ще им отвръщат да ама пък вашия кандидат е аватар на вашия лидер. Не бих влязъл в този разговор, битка като битка. Досега всички постъпват като по учебник. Абсолютно точно позициониране от страна на всички. Леката изненада е по темата с Цецка Цачева, която е най-колебливата измежду няколкото възможни кандидатури на ГЕРБ. Пак казвам, те вероятно са калкулирали рисковете.

Фокус: ГЕРБ обяви със закъснение своята кандидат-президентска двойка, залагайки на председателя на парламента Цецка Цачева, която отстъпва по популярност на някои от другите спрягани за поста имена от ГЕРБ. Каква според Вас е стратегията на партията, която стои зад това решение?

Първан Симеонов: Стратегията на партията е много проста. Първо, искат да издигнат кандидат, който утре да не се еманципира. Второ, наистина логичен кандидат. Какво по-логично от това председателят на парламента да е президент. Става дума за човек, който като биография обединява някак си ляво и дясно, знаете биографията на г-ца Цачева. Стратегията им е да не си жертват някой от готовите хора по постовете, защото вече са им ценни. Това не е онзи ГЕРБ от 2009,2010,2011 година, който можеше да хване някой и просто да го произведе в президент. Както постъпи с един от най-рейтинговите си министри Росен Плевнелиев. На този ГЕРБ хората му натежаха по местата, което е безспорен ефект, но ефектът става дефект. Толкова натежаха на местата си, че е утре е трудно да вземеш някой от тях и да го направиш кандидат. Най- малкото те не искат. Дончев и Фандъкова си казват, че не искат. Тук освен стратегия и тактика може да има и липса на резервна скамейка. Като говорим за стратегия и тактика, първото, което ГЕРБ направиха е да понацепят лявото. Не казвам, че те са го направили, но печелят от това. Борисов от известно време реално е в кампания, тоест той прави кампанията. В горещата фаза с летящия старт на партийната легитимация Цачева би трябвало да се извози на раменете на Борисов и да стигне до финала. Разчитат и на изборната си машина, която вероятно може да бъде подпомогната от прагматични и задкулисни практики. В един момент ще стане много интересно къде ще отидат гласовете на ДПС. Ако е вярно, че тези гласове могат да се скрият и да се прислонят при Пламен Орешарски, то ще бъде интересно какво ще бъде представянето му. Това може да е една от темите в кампанията. Това е стратегията на ГЕРБ-използват партийната инерция. Това е бих казал съвсем логична стратегия, с оглед на случващото се.

Фокус: Има ли ГЕРБ конкуренция в дясното политическо пространство?

Първан Симеонов: Има, разбира се. Как да няма като ГЕРБ всъщност освободи дясното политическо пространство. ГЕРБ отдавна не звучи като дясна, реформаторска, евроатлантическа формация. Тази ниша не е толкова голяма, но в момента е изцяло оставена вакантна. Там се позиционира изключително правилно г-н Трайков. Това му дава възможност да бъде реална конкуренция, особено пък сега, когато ГЕРБ издигна г-жа Цачева. Тя някак си едва ли ще се хареса на десните реформаторски хора. Струва ми се, че това е един от проблемите за г-жа Цачева за втория тур. Дори тогава реформаторите за призоват за подкрепа към ГЕРБ не знам колко биха ги последвали. Има конкуренция в дясно и новата ситуация е по-благоприятна за кандидатурата на Трайков.

Фокус: Как фактът, че партиите в ляво не постигнаха обединение ще се отрази на резултатите им?

Първан Симеонов: Ще бъде тежка конкуренция. Печелившият от тази конкуренция се казва ГЕРБ.

Фокус: Патриотичните партии успяха да се обединят и да излъчат своя обща кандидатура. Могат ли да бъдат фактор в президентската надпревара?

Първан Симеонов: Неколкократно стана дума, че те могат да бъдат един от основните фактори в президентската надпревара. Техният стремеж и мечта ще бъде дори достигане на балотаж. Много зависи как ще работят по време на кампанията. От днешна гледна точка най-логичното е до балотаж да достигнат двете най-големи формации- ГЕРБ и БСП. Стремежът на патриотите, фактът, че се обединиха и че времето е на тяхна страна, темите са такива, благоприятства при една добра кампания да направят един значим резултат.

Фокус: Каква ще е ролята на ДПС в предстоящия вот на 6 ноември?

Първан Симеонов: Ако наистина са се скрили зад Пламен Орешарски ролята на ДПС може да стане доста сериозна. Може там да има изненади. Ако пък разликата между първия и втория е малка ролята на ДПС ще порасне доста. Още нещо много интересно е какво става със съревнованието им с ДОСТ. Това съревнование ще има своите проявления и в тази кампания. Нека изчакаме да видим как ще се развият всички тези сюжети, защото при ДПС не винаги всичко излиза на светло. Можем да съдим най-вече по косвения индикатор. Затова трябва да навлезем малко в кампанията, за да видим в каква посока ще поеме партията.

Фокус: Каква избирателна активност очаквате на предстоящите избори? Как референдумът, въвеждането на задължителното гласуване и опцията „Не подкрепям никого” ще се отразят върху нея?

Първан Симеонов: Няма как да знаем преди да сме го видели на практика. Опцията „не подкрепям никого” ще представлява известен интерес, предстои да разберем, ще я тестваме и емпирично в поредица изследвания. Би било голословно да говоря сега. Същото важи за така нареченото задължително гласуване. Бързам да уточня, че на практика задължително гласуване няма. Това е някакъв медиен сюжет. Ако човек не се яви на два поредни например президентски избора ще бъде отписан от избирателния списък. Това е по-скоро прочистване на избирателните списъци и последваща активна регистрация, отколкото задължително гласуване. Да Ви призная, че половината от българите не са чували за това. Измервал съм го даже. Като комбинираме всички тези неща ще можем да говорим само на теория. На практика преди да го видим няма как да знаем, защото е от обществени явления, които се случват за първи път. На теория това би трябвало да доведе до известно повишаване на избирателната активност. Би могло да мобилизира градски, по-лениви, по-колебаещи се електорати, което може до известна степен да помогне на ГЕРБ. В същото време може да мобилизира и протестен тип гласуване. Хора, които не желаят да бъдат задължавани да гласуват. Особено хора, които не мислят, че имат избор за кого да гласуват. Като известно повишаване на активността може да се отрази и самия референдум. В него се разглежда един от любимите обществени въпроси, този за мажоритарното гласуване. Въпрос, който съдържа значителна доза наивност, но продължава да предизвиква изключително положителни реакции. Всички тези фактори вероятно ще доведат до известно повишаване на активността, но тъй като се случват за първи път такива внушения, че гласуването е задължително, опцията „не подкрепям никого”, референдум, който действително по една от любимите обществени дъвки в България- мажоритарното гласуване. Струва ми се, че трябва да не бързаме с прогнозите. Мнозина подцениха предния референдум, а се оказа, че той се харесва. Предполагам, че и този референдум ще се хареса, въпреки че партиите го неглижират. Декларативната активност за участие в него е доста по-ниска. Малко над 1/3 от хората биха Ви казали, че със сигурност ще гласуват на този референдум. За справка на предишните референдуми повече от половината казаха, че ще гласуват със сигурност. Помните какво всъщност стана. Въобще не гласуваха толкова много хора. Тук има висока декларативна заявка, че ще се гласува и по-ниско реално гласуване. Трудно е да се очаква този референдум да мине задължителния праг. Вероятно ще има шанс да мине прага за разглеждане в парламента. Поне за момента този референдум е обвързан вероятно и с един политически проект, какъвто вероятно си представя Слави Трифонов в идните години. Един политически проект може да има различни политически проявления, може и да не случи въобще. Този референдум ще е интересен не толкова с конкретния си резултат сега, колкото с това какво продължение ще има по тази тема в обществото ни и какво продължение ще има тази енергия, която Слави Трифонов натрупа.

Публикувано на