Първан Симеонов в предаването „12+3“ по БНР

  И четирите основни политически формации имат проблеми за решаване. ГЕРБ прави сериозен опит за прочистване, точно на кметските избори ще си проличи дали това е успешно. В БСП е ясно какво се случва – там Корнелия Нинова получава още един шанс да се докаже. ДПС търси някакви нови начини за съживяване, защото традиционният електорат на движението лека-полека изчезва. И да не забравяме проблемите в коалицията на патриотите.

Това посочи Първан Симеонов в предаването „12+3“ по програма „Хоризонт“ на БНР. Цялото интервю може да чуете ТУК.

ДПС се мъчи да се разширява и прави някакъв опит да се превърне в партия на социалните низини – от смесените райони, през гетата до Северозападния регион, който е един от най-слабо развитите в целия Европейски съюз. През това време ГЕРБ пък се мъчи да настъпва към селата. Това е една от големите тенденции на европейските избори. Силата на БСП в селата започва да се разколебава.

В България обаче гласуването става все по-прагматично и занаятчийско. И това не се отнася само за гетата. Политиката става все по-невдъхновяваща. Активността на последните европейски избори го показва. Това е един от ефектите на икономическата стабилизация и предвидимост в България.

Интересното на местните избори е, че политическият процес е все по-малко политически и играят местни феодали, по-малки масиви гласове могат да повлияят, следователно купуването е с доста по-голямо настървение. На всичкото отгоре по места вече отдавна няма политически различия, хората въобще не се делят на сини и червени,  с малки изключения в големите градове.

Публикувано на