Първан Симеонов в предаването „Беновска пита“ по „Канал 3″

Първан Симеонов, директор на „Галъп Интернешънъл“, в разговор с Илиана Беновска, заедно с Борислав Цеков и Ивайло Крачунов, в предаването „Беновска пита“ по „Канал 3″ и „Радио К2″ коментира актуалните обществено-политически теми. Оригиналното заглавие на материала е: Проруското говорене се връща, а едно време да говориш като Плевнелиев беше норма, а цялото интервю може да видите ТУК.

България сега накъде?

„Надявам се към нормализация. Няма нищо по-нормално от това да има един дясно-центристки блок и един ляво-центристки блок, които да се карат помежду си“, каза в началото на разговора Симеонов, допълвайки, че под „дясно-центристки блок“ има предвид ГЕРБ и партиите от досегашното мнозинство. Социологът отбеляза, че патриотите в момента се държат като балансьор, а една част от тях е много вероятно да погледнат и вляво. По думите му няма кризисна ситуация и България върви към една нормална ротация във властта.

„Формулата в 44-то НС е 5+1. Това означава ГЕРБ, БСП, Обединените патриоти, ДПС, партията на г-н Марешки, РБ има своите ясни изгледи да е вътре, но зависи много от кампанията. В момента е на ръба“, смята Симеонов.

Тръмп и промяната за България

Според Първан Симеонов от една страна, Западът вече не излъчва увереността и ясната посока, а външнополитическата амбиция на Русия расте. Социологът коментира делението на русофили и русофоби в България.

„Хубавата ни черта е, че може да има русофили и русофоби, но до крайности не сме стигали. Ние сме общество, което все пак има здрав разум и мъдрост. В последните години проруското говорене се връща. Помните ли, едно време да говориш като Плевнелиев беше норма. Сега ако говориш като Плевнелиев, ти казват  „ти разделяш нацията“, коментира Симеонов и добави, че в България се връща националното и социално говорене.

По думите на Симеонов България трябва да продължи да бъде част от ценностите на западния свят, защото със или без Тръмп САЩ символизират политиките на свободната инициатива и върховенството на закона.

„България трябва да продължи да поддържа нормални отношения с всички източни държави. Недопустимо е да казваме „Аз няма да ходя наизток“. Помните ли, така говореше президентът Плевнелиев, на когото трябва да се признае, че беше последователен евроатлантик, но за зла беда евроатлантизмът вече не беше същия“, каза социологът. Според него за България трябва да има балансирано поведение и все по-малко авантюри и „клатене на лодката“ във външнополитически план, защото регионът ни е много размирен.

Закон, с който да се санкционира хейтенето и троленето в медиите и интернет и неверните новини

„Ако има такава норма, ще има цели затворени медии, защото в момента гъмжи от хибридни сайтове и прочие, но най-доброто лекарство е хората да се научат да четат повечко и да си отварят очите, защото дори в моя фейсбук днес видях три или четири абсолютно фалшиви новини – те минават ей така, безконфликтно и безконтролно“, завърши Симеонов.

 

Публикувано на