Актуален политически анализ за предаването „Денят ON AIR“ по Bulgaria ON AIR

 

Социологът Първан Симеонов  в предаването „Денят ON AIR“ по Bulgaria ON AIR , което може да видите ТУК.

Предсрочният вот, в комбинация с вълненията на Изток и на Запад, накара партиите у нас да променят досегашните си стратегии и да започнат комуникацията си с избирателите в съвсем друга посока. Говоренето на партиите е станало основно в две направления – национално или социално.
„Предизборната кампания ще бъде пинг-понг, блиц, бързо разиграване“, прогнозира той.

Промяната в политическото говорене дошла от смяната на нагласите на българина, които от своя страна са повлияни от международната обстановка. Тези нагласи обаче са повече сантиментални, отколкото рационални, предупреди Симеонов. Той цитира и последния сондаж на „Галъп“, резултатите от който сочат, че 42% от българите биха се обърнали към Русия в случай на война.
Според Симеонов именно тези нагласи на електората следват и политиците. Това обаче било игра с огъня: „Трябва честичко да се сещаме, че живеем така, както живеем, защото сме част от един клуб, където има правила и ценности, и това все пак е Западът“, подчерта социологът.

По думите му още една значителна промяна в стратегиите на партиите ще бъде при избора на ключови кандидати: „Моделът „Радев“ е удивителен – човек, който преди половин година беше непознат, сега е президент на страната. Другите партии ще се опитат да копират този модел“, посочи Симеонов.

Относно служебното правителство коментира, че засега кабинетът „Герджиков“ „стъпва“ без резки движения и не е изключено да остане за повече от предвиденото.

Публикувано на