Първан Симеонов: България на кръстопът – как сме позиционирани в Европа?

Правителството се справя успешно с балансьорската си политика, коментира политологът Първан Симеонов пред Bulgaria ON AIR

България на кръстопът и с успешна балансьорска политика – около това мнение се обединиха социлологът Димитър Димитров и директорът на „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов.

Според Симеонов такава стратегия може да генерира капитал за България заради полюсните настроения в Европа и миграционната криза.

По думите на политолога правителството се намесва със своя „хитър балкански стил“, който се оказва печеливш.

„Брюксел се опитваше да продължава по старому със сделки с Ердоган, с Камерън, а истината е че докато ЕС няма по-единно звучаща политика по сигурността, продължава да е общ пазар,

но не и съюз“, коментира Симеонов.

Димитър Димитров от своя страна подчерта, че ключовият момент за раздора в ЕС се е оказал бежанската криза. Именно тя е повлияла и на вота на по-възрастните британци, които са гласували „за“ излизане от ЕС.

„Освен тази психологическа връзка, Brexit-а е огромен удар върху идеята, че Европа ще бъде семейството на споделените ценности“, добави социологът.

А според Първан Симеонов ЕС се реконструира в по-различна система от политики, спрямо тази, каквато е била досега. По думите му определяните от някои анализатори като популистки тактики, се превръщат в новото дясно: „Така ще звучи консерватизма със затваряне на системите, консервативно-либерално. Ние вече 10 години се чудим каква е парадигмата, с която да мислим за него“.

Публикувано на