Първан Симеонов: България е в перфектна буря

  Неконтролируемо е разпространението на вируса. Идват избори, които по всяка вероятност нищо няма да разрешат, а ще завържат нов възел. Предизборната кампания е малко вяла, но това вероятно се дължи на факта, че тя започна още през лятото. Интересът към изборите и очакваната активност не са високи. На самите избори всичко може да се случи, защото не знаем активността. Към момента формулата за партиите в бъдещия парламент е 5+2, като спорът ще бъде около тези на ръба и около третото място.

Това са част от изводите на Първан Симеонов за „Пловдив пресс“. Цялото интервю може прочетете ТУК.

Според Симеонов обществото иска промяна, но има толкова много агенти на промяната, а техният сбор гласове е висок, но никой поотделно няма да надмине агентите на предвидимостта, каквито са ГЕРБ и ВМРО. И може да се окажем в любопитна ситуация, в която желанието за промяна преобладава в обществото, но няма ясен изразител.

Политологът смята, че най-добрият сценарий след изборите би бил да се следва ясна програма за стабилизация и модернизация на страната. За съжаление, такива програмни мнозинства минават пред скриване на отговорността и по-лесна корупция. Той вижда възможност и в нощта на изборите някои партии да не припознаят резултата и да кажат, че не е честен. Това може да очакваме и от страна на президентската институция. Не са изключени и протести, допълва още Симеонов.

 

Публикувано на