Първан Симеонов: Българите са недоверчиви, защото са предпазливи

  В някои от конспиративните теории, които се завъртат около коронавируса, България остава на челните позиции. Например, че някой стои зад разпространението на заразата. Това е търсене на виновника. Дори самият Борисов го направи, „Кой ни причини това“? Явно и самият той си е задавал подобен въпрос.
Това посочва Първан Симеонов пред „Днес.бг“. Цялото интервю може да видите ТУК.
Политологът припомня, че сме недоверчиви по принцип, защото имаме естествената мъдрост на хора, които се мъчат да оцеляват от столетия. Българите сме преживели няколко национални катастрофи, а в момента сме и застаряващо общество. Затова много повече сме свикнали да сме предпазливи. И точно в това отношение сме далеч от крайностите.
Симеонов дава и пример – много голяма част от хората са доволни от мерките, казват „Браво на Мутафчийски“, обаче същевременно подкрепят и алтернативната визия – тази на Мангъров. Такива бяха и самите мерки – хем не бяха много строги, хем като че ли ние бяхме оставени сами да си преценим кои са важни за нас. Един вид мерки на здравия разум. Нещо, което в крайна сметка сработи.
Публикувано на