ДПС иска да постави ГЕРБ в още по-голяма зависимост

Предсрочни избори догодина могат да бъдат избегнати, като се направят още сега.

Така се пошегува Първан Симеонов в коментар за „Медиапул“ по отношение на актуалната политическа обстановка. Негови задочни събеседници бяха политолозите Татяна Буруджиева и Евгений Дайнов. Целия текст може да прочетете ТУК.

Ако ГЕРБ ги произведат сега, имат по-голям шанс да запазят резултат, защото продължение на ситуацията от последните седмици ще ги изтощи.

Според Симеонов ДПС иска да постави ГЕРБ в още по-сериозна зависимост. Изтощаването на големия партньор в управляващата коалиция може да доведе до изравняване на силите с БСП. В такива моменти ДПС стават значими, защото заемат ролята на медиатор между двете големи партии. Целта на Движението за права и свободи е не толкова избори, колкото програмни правителства с широка подкрепа.

Първан Симеонов смята, че напреженията в малката коалиция се случват със санкцията на ГЕРБ. Целта е позната – малките да са виновни, както беше при Реформаторският блок. По този начин са по-лесни за менажиране в общия управленски микс. Междувременно дойде ред и на Каракачанов да бъде ударен, тъй като рейтингът му е висок, а и от него зависят важни решения.

 

Публикувано на