Премиерът иска да прави история, а му се налага да гаси пожари

  Наблюдават се няколко важни неща за България в геополитически план. От една страна, България показва признаци на сътрудничество със САЩ. Щатите вероятно се опитват и вероятно успяват да укрепят позициите си в страната. От друга – премиерът Борисов се опитва да излъчва достатъчно ясни и приятелски сигнали към САЩ, но в същото време се опитва и да запази основния стратегически проект с Русия – „Балкански поток“.

Това посочва Първан Симеонов пред радио „Фокус“. Цялото интервю може да прочетете ТУК.

Според политолога заради тревожните развития по оста Турция – Русия, като че ли нашите най-западни партньори ще разчитат повече на Балканите като място, което трябва да бъде преден пост на западния свят.

По отношение на Борисов, смята Симеонов, Тръмп по-скоро показва някакво доверие към него. Премиерът, година след като отбеляза различни видове политически победи на вътрешния фронт, явно е решил да се опита да осъществи или поне да покаже напредък по някои знакови проекти от национален мащаб и интерес.

Във вътрешнополитически план също се наблюдават няколко интересни неща. Едното е свързано с дейността на новия главен прокурор. Иван Гешев влага енергия, към която има известна обществена отзивчивост. Все още е рано обаче да се дават оценки. Второто – наближаващите избори, които ще се проведат догодина. Този период вероятно ще е изпълнен с постоянни протести, скандали, дебнене на различните институции, което може да доведе до задълбочаване на политическата криза.

Това пък, от своя страна, води до едно главно противоречие – премиерът иска да прави история, а се налага да гаси пожари. Той си даваше сметка, че след двете победи над Нинова, победата над Цветанов и пробива с Тръмп, му предстои година, в която ще трябва да довежда докрай различни свои проекти, в които може би наистина вярва, че има полза и за обществото.

 

Публикувано на