През новата година е възможно да се забърка опасен популистки коктейл

 Поляризацията и политизацията вече са сериозни в България. Ако се добави и коронавирусът, може през цялата 2021 година да живеем в опасен популистки коктейл. Постоянно ще сме в кампания, т.е. политиците едва ли ще мислят за нещо друго освен за рекламата си – защото цялата година ще е под знака на изборите. А този път никой още май няма ясен план.

Това посочва Първан Симеонов в специален материал на „Капитал“, в който е потърсено мнението на различни български социолози. Пълния текст може да прочетете ТУК.

Според Симеонов има няколко опции за управление, но всички изглеждат трудни – и анти-ГЕРБ микс, и някакъв възроден ГЕРБ със смътни партньори. Още по-трудно ще изглежда някакъв равно отдалечен от БСП и от ГЕРБ вариант. Затова е любопитно да се види ще реши ли ясно българският народ в тези избори какво иска – промяна или предвидимост.

Политологът припомня, че основното свързващо звено на искащите промяна е президентът Радев. Затова един от основните въпроси е как той ще си изиграе картите. Първо обаче трябва да се видят резултатите от парламентарните избори.

В тях пък ще е важно кой ще получи първи мандат, а още по-важно може да се окаже кой ще получи трети мандат. Възможно е да се окажем в ситуация, в която малцина да искат властта, а мнозина да правят сметки за следващо раздаване, допълва още Симеонов.

 

Публикувано на