Правителството може да се самосвали единствено в резултат на груби грешки

  Започващата година изглежда доста безветрена и спокойна. Струва ми се обаче, че когато едно нещо изглежда прекалено спокойно, нещо друго се случва под повърхността.

Това посочи Кънчо Стойчев в „Сутрешен блок“ по БНТ. Негов събеседник беше политологът Антоний Гълъбов. Цялото видео може да видите ТУК.

Според социолога в България основните разделителни линии през новата годината ще бъдат две – дали БСП ще съумее да се наложи като алтернатива и дали ГЕРБ ще успее да върне в рамките на нормалното една преминала чертите на нормалното централизация на властта.

По отношение на криза с безводието в Перник, Стойчев смята, че трябва да бъде поета политическа отговорност, защото има и политически компонент. От способността на правителството да реагира бързо и да реши този въпрос, зависи до голяма степен и кредитът на доверие към него.

Подготвянето на вот на недоверие от БСП е най-обикновена рутинна парламентарна практика. Работата на всяка опозиция е да дебне властта да се издъни някъде и да вдигне шум. А свалянето на правителството към момента може да стане само по един начин – ако се самосвали в резултат на груби грешки. Няма външен потенциал за подобно нещо.

Публикувано на