Правителството върви към стратегии на оцеляване

  Протестите и ескалацията са нещо като „черешка на тортата“ – един финален етап, който трябваше да разкрие липсата на доверие, че това правителство е способно да реализира успешно развитие на страната.

Това посочва Борис Попиванов за БНР. Цялото интервю може да чуете ТУК.

Според политолога в настоящата ситуация има няколко нови момента. Първо, за първи път, откакто е на върха на политическата сцена, Бойко Борисов изживява дълготрайни протести срещу себе си, а не против други. Второ, голямата сила и енергия на ПП ГЕРБ започваше от София, а от няколко седмици Столицата вече не им е зона на комфорт. Трето, и трите правителства на Борисов бяха съпътствани от сериозни корупционни скандали на най-различни равнища в управлението, но това е първият път, в който общественото настроение директно обвързва самия премиер с корупционния модел на управление.

Борис Попиванов смята, че това говори за ерозия на образа на Бойко Борисов като фактор на стабилност в страната. Изглежда, че облаците над управлението се сгъстяват постепенно и то все повече върви към стратегии на оцеляване във властта, а не толкова към стратегии на продължаване. Именно това е тенденцията, която предстои, допълва още той.

 

 

Публикувано на