Последици за Европа след Brexit

Интервюто на Кънчо Стойчев в телевизия „Блумбърг ТВ“ България може да видите ТУК.

Интеграцията трябва да продължи, но повечето страните членки не са готови да продължат в тази посока. Формира се един нов съюз – Френско-германски, без него, няма да има обединена Европа, това каза Кънчо Стойчев.

От друга страна, шокът, който преживява Европа е нормален и донякъде обясним, защото през последните петнайсет години тя беше заспала и попадна прегръдките на една твърде неефективна брюкселската аристокрация, допълни социологът.

Според Стойчев втори референдум няма да се проведе, но поведението на политическите лидери е „идиотско”, тъй като дори и след референдума елитът няма ясно отношение, какво да прави по-нататък в отношенията си с ЕС.

За Стойчев най-добрият вариант е Великобритания да излезе от ЕС („да изпият горчивата чаша до дъно”), защото така ще се даде тласък на Европейската интеграция.

България трябва да остане в рамките на ЕС, това е бъдещият модел на развитие на страната. Но основен проблем остава „заспалото” поведение на България към случващото се в ЕС.

Второ, не е ясно, къде България застава в разделенията в Европа. Дали е с Южна Европа, или пък с Централна и Източна Европа. Към момента Брюксел се ползва като образ, който е като арбитър. Това е подлизурство и осребряване на позициите на родните политици към електората.

 

Публикувано на