Политолози от Института „Иван Хаджийски“ пред вестник „Стандарт“

Борис Попиванов и Първан Симеонов пред вестник „Стандарт“ със сравнителен анализ на встъпителните речи на президентите Росен Плевнелие и Румен Радев, може да прочете ТУК.

Досегашният държавен глава заложи на цифрите и икономиката в словото си през 2012 г.

Бляновете на Плевнелиев и реализмът на Радев

Новият президент беше пестелив в прогнозите, но ясен в диагнозите

Първото впечатление от всеки президент е речта му пред парламента. Обикновено в нея новоизбраният държавен глава дава заявка за своите приоритети в петгодишния мандат. Ако сравним встъпителните слова на Румен Радев и Росен Плевнелиев, разликите са много повече от приликите, обобщават анализаторите.

„Сега казват, че Радев говорил като премиер. Всъщност това много повече важи за словото на Плевнелиев преди 5 години. В речта му, която беше много по-дълга, беше пълно с проценти, милиони, хиляди и стотни, свързани със съвсем конкретни параметри, които той залагаше за развитието на повечето сектори в управлението на държавата. По-премиерска реч от това трудно би могла да бъде. В речта на Румен Радев нямаше нито една цифра. Кредото му е „малко думи, резултатни действия“.
Отива му на досегашния публичен образ на немногословен човек
коментира пред „Стандарт“ политологът Борис Попиванов.

„Моята кауза е България да се превърне в средно богата европейска държава, с развити региони, конкурентоспособна икономика, в която народът живее достойно, а младите хора остават и виждат перспектива за развитие. Това трябва да бъде стратегическата цел на нацията до 2020 г.“, заяви през 2012 г. Плевнелиев. За разлика от него Радев не тръгна да чертае планове и перспективи, но посочи най-болезнените проблеми пред обществото – от липсата на справедливост до картелите и бедността.

В своето слово пък Плевнелиев стигна чак до влаковете, които през 2020 г. трябва да се движат с 200 км/ч, а доходите на българите да са 70% от тези в ЕС. Неслучайно тогава „Дойче веле“ озаглави коментара си за словото му „Бленуванията на Плевнелиев“. „Идеите му са реалистични, но неосъществими на практика.
Не без основание може да се каже, че това са само красиви думи. Както и че президентът няма власт, за да осъществи желанията си“, гласеше още коментарът.

„Речта му беше много конкретна, но повечето хора тогава казаха:
„Чакай, ти вече не си строителен министър, а си президент“
смята социологът Първан Симеонов, според когото словата и на Плевнелиев, и на Радев са звучали като премиерски.

„Това се е казвало за почти всички президенти, но няма как да не е така. Просто защото всички засягат малко или много области, които не са в сферата на техните конституционни компетенции. Нормално е да ги засягат. Първо, че президентът има право на политическа позиция. Второ, че нему приляга да се опита да види проблемите на България в тяхната цялостност и съвкупност. Да изложи систематичните грешки на политическата система и политическия процес и да каже къде според него трябва да бъдат търсени решения. Така че подобно нещо е оправдано за всеки един от държавните глави“, коментира Борис Попиванов.

Според него по-важното е дали президентите се опитват да въздействат върху оперативното управление на държавата или търсят съгласие
по най-важните приоритети. „Границата е тънка. Струва ми се, че българските държавни глави като цяло се съобразяват с нея, включително и Румен Радев сега“, смята Попиванов.

Плевнелиев заложи преди 5 г. на икономическите приоритети, акцентира на иновациите и обяви за своя цел „енергийноефективна, зелена България, която не зависи от волята на един или друг доставчик“, което беше в голям контраст с тезите за Голям шлем в енергетиката на предшественика му Георги Първанов.

Вчера в словото си Радев задълба в проблемите, които в момента спъват икономиката – слаба конкуренция, административни пречки пред бизнеса и спорни обществени поръчки. „Корупцията и несигурната нормативна среда възпират чуждите инвеститори. Погазването на социалните права е ежедневие“, сложи диагноза новият държавен глава. И наблегна на сферите, в които се чувства в свои води – армията, превъоръжаването и сигурността.

„Радев показа и в речта си, че иска да бъде много различен президент от предшествениците си. Остава да видим доколко това ще се случи, след като се нанесе на „Дондуков“, обобщават анализаторите.

Публикувано на