Политолог: С кандидатурата на Цецка Цачева Борисов подава ръка на БСП

Загуби ли веднъж, лидерът на ГЕРБ ще загуби магическата си сила, смята социологът Първан Симеонов, това каза той в интервю пред вестник „Сега“.

Г-н Симеонов, възможно ли е крахът на дипломацията на Бойко Борисов в ООН да повлияе на резултата от президентските избори?

– Подобна хипотеза вече бе изказана в анализ на института „Иван Хаджийски“. Тя беше, че ситуацията около Бокова и Георгиева може да предизвика „кръгово“ нападение срещу Борисов. Вече видяхме такова – и Красимир Каракачанов, и ДПС, и БСП, и АБВ поискаха някой да понесе отговорността. Не знам дали това ще повлияе на резултата от изборите, но със сигурност вече влияе на психологическата обстановка около тях. Според мен властта съзнава, че направи от нищо нещо. От днешна гледна точка тя се вкара в каша. Ще направя едно още по-голямо обобщение. Борисов е силно интуитивен политик, обикновено той се осланя на интуицията си и почти не съм го виждал да греши. Само за последната седмица обаче той направи две грешки, интуицията му го подведе два пъти.

– Коя беше втората?

– Номинацията на Цецка Цачева. С нейната кандидатура Борисов подцени ситуацията около президентските избори. След толкова дълго отлагане и протакане ефектът от обявяването й беше: Е, за това ли беше цялото чакане?! Не казвам, че ГЕРБ ще загуби тези избори. Продължавам да смятам, че по-вероятното е най-голямата партия да спечели. Но казвам, че след номинацията на Цачева това вече не изглежда толкова лесно. Цачева е победима кандидатура, Фандъкова беше непобедима. Борисов обаче прецени, че за него е добре да мине по пътя на най-малкото съпротивление, както винаги е правил. Без да прави съществени размествания, без да взима отнякъде силни хора и да ги прави президенти, без да рискува утре някой да се еманципира, каквато би била опасността с Томислав Дончев. Без да прави избори в София, каквито щяха да се наложат, ако бе избрал Фандъкова. Сега обаче може да се окаже, че с Цачева е подценил потенциалната обществена реакция.

– Ситуацията в другите партии не го ли окуражи да издигне точно нея?

– Със сигурност. И той разсъждаваше напълно логично. Щеше да се обединява лявото – не се обедини. Имаме няколко леви кандидати с идеята на БСП да бъде попречено да събере целия опозиционен, протестен и наказателен вот. Щеше да се явява Слави Трифонов – не се яви. Точно когато отпаднаха всички сложни въпроси и дойде време Борисов да сложи решителния си коз на масата, с който да разсече окончателно възела, той избра един от по-неубедителните си играчи. Ще видим. Борисов може за пореден път да се окаже прав, но в тази игра залогът за него внезапно стана голям. Доскоро ние мислехме за тези избори като за нещо безинтересно. Интересното беше преди да научим имената и интересно чакахме да стане пак след тях. На самите избори бяхме сигурни какво ще стане – ще бие ГЕРБ. Сега вече с кандидатурата на Цачева самите избори също станаха интересни.

– Има ли обаче кандидат, който да накаже грешката на Борисов?

– Ще разделя отговора на две – първи и втори тур. На първия тур е по-вероятно да се възпроизведе партийната логика. ГЕРБ е доста пред останалите, втора е БСП. Балотаж между Цачева и ген. Радев изглежда най-логичен. За останалите кандидати ще е важно каква кампания ще направят. Трябва да следим внимателно събитията на няколко места. На първо място – Красимир Каракачанов. На тези избори националистите безпрецедентно се обединиха. Направиха го почти от раз, при положение че преди това се караха, обиждаха и т.н. Освен това конюнктурата е в тяхна полза – обществото говори за мигранти, външни опасности. На всичкото отгоре водят кампания, която е радикална без радикализъм. Не плашат хората излишно. Кротнали са се и говорят на две публики едновременно – и на проруска, и на не толкова. От изследванията излиза, че засега тези риторики се допълват. Виждаме, че коалицията им в момента мечтае за балотаж.

Второто интересно място е Орешарски, особено ако зад него наистина стои ДПС. Третото е Веселин Марешки. Подценяват го, но да не забравяме, че той събра доста подписи за референдум. Марешки може да направи всичко или нищо, но в никакъв случай не трябва да се подценява. Трайчо Трайков и реформаторите също получиха допълнителна енергия след номинацията на Цачева. Изведнъж повече десни хора в България може да погледнат към него. Ако кандидатурата на ГЕРБ беше Фандъкова или Дончев – едва ли, но Цачева не изглежда най-реформаторският и евроатлантически кандидат.

– Кой от изброените би събрал най-голям вот срещу ГЕРБ на втори тур?

– Ако на първия тур схемата изглежда „Всички срещу БСП“, на втория тя може да се окаже „Всички срещу ГЕРБ“. Тогава най-голям шанс ще има този, който съумее да мобилизира най-масиран вот срещу Борисов. От днешна гледна точка ми се струва, че на това описание най-много отговаря опозиционен кандидат, например ген. Радев. Много ще е интересно обаче, ако до балотажа стигне Каракачанов. Тогава ГЕРБ с чиста съвест ще може да вземе гласове от ДПС. Всъщност преди втория тур голямо значение ще има и разликата между първия и втория. От това ще зависи цената на ДПС. Разликата може да се очертае и да е колкото са гласовете за ДПС. Тогава вторият тур ще стане изключително интересен. Ако Каракачанов стигне до балотаж, той пък по-лесно би събрал подкрепа отвън, защото е по-центристки кандидат.

– Ако останалите партии знаеха, че ГЕРБ ще издигне Цачева, това ли щяха да са избраниците им?

– Всички кандидати са като по учебник, с изключение на ГЕРБ. В контекста на Цачева повечето кандидати изглеждат още по-добре, отколкото са сами по себе си. Точно позициониране от страна на БСП – натовски генерал, но с особено мнение, балансиран от проевропейски човек като Илияна Йотова. Същото е и при патриотите. Същото е и реформаторите – човек с евроатлантическо излъчване, опозиция или поне коректив на Борисов. По учебник действаха и АБВ, в тази ситуация те трябваше да издигнат най-силното си нещо. По учебник работи и ДПС, те всъщност ги пишат тези учебници. С ДОСТ се дебнаха до последно.

– Какво да очакваме, ако ГЕРБ загуби изборите, или не постигне убедителна победа?

– Ще отговоря по два начина – без и с въображение. Ако ГЕРБ спечели с малко, партията ще се преутвърди, а Борисов ще каже – дори и с Цачева пак ги бихме. И после ще видим нещо, което сме виждали след всички избори, които ГЕРБ печели – най-вероятно Борисов ще поиска да довърши мандата си. Това е по-вероятното, макар че сега Борисов може да реши и друго. Ако ГЕРБ спечели изборите с много, както сполучливо каза моят колега Борис Попиванов, тогава ще има „битка за наследството на БСП“. Всички ще се нахвърлят мощно на Корнелия Нинова, която в момента играе игра с огромен залог. Тя се опита хем да победи всички, хем да е с всички. Пробва да вземе подкрепата на Първанов за Радев, а после го отхвърли. Опита да присъедини вътрешната опозиция чрез преговори с АБВ. Опита да се хареса на цялата партия с вътрешно допитване, а после лансира съвсем друг кандидат. Ако Нинова реализира дори малка част от амбициозния си план, ще е успех. Но рискът е много голям, защото утре може всички да я нападнат.

– А втората част?

– Тук започва втората част от отговора. С кандидатурата на Цачева Борисов може би протяга ръка и дава шанс на БСП. Не чак да бие, а да загуби достойно. На Борисов БСП му е важна, той не иска всичко по терена да е разсипано и след избори да стърчат само той и ДПС. За него това е опасна ситуация. Мислейки за утре, той не може да не си дава сметка, че някога може да бъде изправен до стената да управлява с движението. И БСП ще е спасителен изход. Тогава Борисов може да преоткрие ПФ и РБ, но това е цяла отделна тема.

Има конспиративната теория, че Борисов иска да се бие сам. Не вярвам в нея поради една много проста причина: първата загуба на Борисов може да е и последна. Загуби ли веднъж, той ще загуби магическата си сила.

Публикувано на