На предстоящите избори не личи национален залог

  На предстоящите избори не личи национален залог, както сме свикнали, а изцяло местен. За някои партии те са възможност да заявят присъствие, че все още ги има.

Това посочи Борис Попиванов в „Сутрешен блок“ на БНТ. Негов събеседник беше политологът Стойчо Стойчев. Цялото видео може да видите ТУК.

По отношение на протестите от последните седмици Попиванов смята, че има протести, които не са опасни за самата власт, но са важни за всички нас, като тези на здравните специалисти, които не трябва да се пренебрегват.

Така се формират нагласите, които не са отсега, които рефлектират върху такива казуси, като съдебното решение на австралиеца Джок Полфрийман. Там недоволството не идва толкова от конкретното съдебно решение, което вероятно малцина познават добре, колкото от някакъв тип нагласа, че животът на българските граждани не е защитен.

По отношение на местните избори Попиванов смята, че в големите населени места битката не е предрешена и зависи от взаимодействие на политически сили, местен бизнес, отношение с централната власт. В България все повече нараства зависимостта на местната власт от централната по много линии – от дела на бюджетните плащания, европейските средства и т.н. По отношение на малките населени места битката в по-голяма степен е, като че ли предрешена, защото има засилваща се феодализация. Там по-интересни неща от самия изборен резултат едва ли ще се случат.

Публикувано на