Медиите стават все по-малко независими

  За добро или за лошо у нас има посивяване на медийната среда и намаляване на местата откъдето могат да се чуе независимо от властта мнение.

Това посочва Първан Симеонов пред БНР в разговор за медийната среда в България. Цялото интервю може да чуете ТУК.

Политологът е скептичен към идеята на БСП да създаде телевизия, защото тя не би им помогнала много. Важният въпрос пред нея е как да разшири аудиторията си, защото имат проблем със самозатварянето.

Първан Симеонов коментира и възстановяването на радио „Свободна Европа“. Според политолога трябва да не се гледа на него като на някаква панацея. В същото време в цяла Европа навлизат едни особени незападни прочити на всичко, което ни се случва: „Източни сили надигат глава и на всичкото отгоре, постигат някакви успехи. Добрата стара Европа въобще не излъчва авторитет“.

Политологът е на мнение, че ако трябва да избира между двете опции, интуитивно би се насочил към тези, които звучат по-интелигентно, въпреки че има някакви морални скрупули:

„В този смисъл радио „Свободна Европа“ може би наистина ще подейства освежаващо, защото медийната среда у нас става все по-доминирана от света на фалшивите новини и полуистините.“

Публикувано на