Логиката на бунтовете е да изкристализират в протест

  Трябва да се направи разграничение между протест и бунт. Протестът има ясни искания и цели разрешаване на даден проблем. Той не цели да сваля властта. Това, което наблюдаваме след протеста на майките са бунтове. Те обикновено са срещу всички и всичко и се свързват с пряка претенция за сваляне на властта.

Това посочи социологът Кънчо Стойчев в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България” на радио „Фокус” по повод протестите и блокадите в цялата страна от почивните дни.

Цялото интервю може да прочетете ТУК.

Според него на този етап сме все още в зародиш на бунта, който следва да изкристализира в протест с ясни и конкретни искания. Причините за него са много, но на първо място това е арогантността на настоящото управление и драстичното разминаване между дневния ред на властта и този на хората.

На въпрос за подадената от Валери Симеонов оставка в края на миналата седмица, социологът анализира, че тя е закъсняла и нейното забавяне е голяма грешка, защото ако беше подадена навреме, нямаше да се стигне до искания за оставка на цялото правителство.

Предстои  напрегнат край на годината, а вероятността за предсрочни избори нараства, прогнозира Стойчев. Причината за това, според него е, че управляващите прекалено дълго са стояли на лаврите на европредседателството, игнорирайки факта, че България все повече се отдалечава от Европа и от нормалното управление в служба на хората.

Публикувано на