Кънчо Стойчев: С необразован народ не е възможно оптимистично бъдеще

Ние сме част от света, а той не е в най-оптимистичната си фаза. И въпреки това оптимизмът трябва да дойде от възстановяването на държавността и образованието. С необразован народ не е възможно оптимистично бъдеще. Това каза социологът Кънчо Стойчев преди началото на дискусията „Нова оптимистична теория за българския народ – кой да го издигне“.  Тя беше организирана от Института по социология „Иван Хаджийски“.

Честванията по случай 110-ата годишнина на Иван Хаджийски продължават в София

Българите загубиха своето образование. Нямаме вече образованието, което имахме преди трийсетина години.  Работите на Иван Хаджийски следва да се изучават в средното образование, каза Стойчев.

Отличава ни липсата на достатъчна социалност. Ние сме прекалени индивидуалисти. Липсва солидарност, липсва общност. Без това трудно можем да напредваме. Всеки може да реши въпросите си – да емигрира, например. Но трудно напредваме като народ.

В работите си Иван Хаджийски има ред прозрения, валидни и днес – за болестите на завистта и посредствеността, за политиците и т.н.

Има потресаваща дълбочина на познаване на българския народ. Често си отварям някой негов том на произволна страница и всяка страница носи заряд, каза още Кънчо Стойчев.

Цялото интервю за БНР с него чуйте ТУК.

Публикувано на