Кънчо Стойчев: Президентът Румен Радев не само възстанови високите нива на доверие, но и успя през цялата първа година да ги поддържа

  Президентът Румен Радев не само възстанови високите нива на доверие в президентската институция, но и успя да ги поддържа. Това коментира в интервю за Радио „Фокус“ социологът Кънчо Стойчев за данните от последния ежемесечен сондаж на „Галъп интернешънъл“ за доверието в институцията. Той подчерта, че президентската институция символизира нацията и затова за българите е важно лицето, което ни представя на международната сцена, да бъде добре прието.

„Преди всичко се държи на една негова принципна позиция – той изпълняваше успешно ролята си на коректив и човек, който има моралната грижа да коригира управлението. На няколко пъти сме свидетели на употребата на ветото, свидетели сме как и в необходими моменти свикваше Kонсултативен съвет за национална сигурност. Но същевременно той изпълнява тази коригираща функция не с някакво идеологическо озлобление, а по един съвсем мек и нормален начин, като беше твърд и принципен, но без да се натрапва, без да влиза в роля, която виждах в предишния президент, който се опитваше да налага своите твърде стеснени представи за света върху цял един народ. В този смисъл ние имаме един успешен президент – Румен Радев, през неговата първа година“, уточни Кънчо Стойчев.

Той каза още, че очаква президентът Румен Радев да продължи такъв курс, спазвайки принципите си, стига тази позиция да съвпада с националния интерес и действията му да не се случват „зад сцената“, а пред очите на народа, както досега.

Публикувано на