Кънчо Стойчев пред БНР за служебния кабинет и предсрочните избори

Криза няма. За криза ни проглушиха ушите едни хора, които си отиват от властта и това е изключително недостойна постъпка. Собственото си падане да го обявяваш за национална трагедия и катастрофа е пълно безобразие. Тази позиция изрази в предаването „Нищо повече“ социологът Кънчо Стойчев:

Къде е тази криза? Имаме си конституция. Знаем какво следва. Избори ще има. Ще има служебен кабинет, най-вероятно назначен от ген. Радев, президентът Плевнелиев ще тупка топката. Правителството ще бъде в оставка до 22 януари, а изборите най-вероятно ще бъдат по променен изборен закон, съобразен в някаква степен с референдума.

Всички имат полза от избори напролет – БСП, патриотите, Борисов, смята социологът. Според него политическата класа ще ускори изборите.

При реформаторите виждаме задълбочаваща се слабост и те не могат да намерят тона. Нови политически проекти могат да се очакват откъм Слави Трифонов и Марешки, предвижда още Кънчо Стойчев.

Запитан как би изглеждал новият парламент, той отговори:

Трудни са прогнозите, без да са ясни правилата. Нямаме опит с чисто мажоритарна система и това би било чисто гледане на кафе.

27 години българският народ е недоволен от резултатите от прехода. Обществените настроения са негативни. Единственият разумен начин е политическата класа да реагира отзивчиво на обществения начин. Хората искат промяна и ще минат по пътя на промяната. Във въздуха ги има и двете възможности – промяната да се окаже за по-добро или за по-лошо.

Патриотите най-вероятно ще опитат да направят кабинет и няма да успеят, но ще използват възможността, каза Стойчев.

 

Публикувано на