Кънчо Стойчев: Патриотите извадиха силна кандидатура за президентските избори

Социологът Кънчо Стойчев, в интервю за предаването „Добър ден“ на Радио „Фокус“

Водещ: Вашият първи коментар на политическата новина от днешния ден – на 6 ноември ще гласуваме за президент. Как ви се струва тази дата, господин Стойчев?

Кънчо Стойчев: Вижте, няма никаква разлика дали ще е две седмици по-рано избора или две седмици по-късно. Във всички случаи далеч по-важно е кого ще изберем. Дали сме го избрали на 6-ти, на 8-ми или на 12-ти няма никакво значение и никъде по света това няма значение.

Водещ: Другата новина от днешния ден – номинацията на патриотите. Красимир Каракачанов за президент и за вицепрезидент Явор Нотев от „Атака“. Те буквално ни изненадаха малко, тъй като бяха декларирали поне господин Валери Симеонов в нашия ефир, че чак наесен ще обявят кандидатурата си.

Кънчо Стойчев: Не, не става дума за чак наесен, защото есента е разтегливо понятие, тя есента е до декември, така че да не стане така, че да се обяви кандидатурата след изборите. Съвсем навреме си е кандидатурата. Кандидатурата е силна. Първо Красимир Каракачанов е много от отдавна в политиката, разпознаваема фигура с ясни позиции, изключително патриотично поведение и ясна кауза в живота си. Винаги е хубаво, когато си избираме някой поне да има ясни каузи, а не да избираме хора, които не са им ясни каузите. Красимир Каракачанов е с ясна кауза, същевременно Явор Нотев е добре разпознаваем – може би най-доброто лице, което може да се избере от „Атака“. Един великолепен юрист с много добре име, с много добра история. Става дума за обединяване доколкото разбирам на националистическия, патриотичния вот. И тази двойка специално, тя има потенциал между 200 и 300 хил. гласа, може би и повече. Но само по себе си това не е никак малко. Това, което мога да кажа преди още да знаем останалите претенденти, трудно е да се говори на тъмно, но във всеки случай двойката Каракачанов – Нотев, те имат възможност да се състезават за третото място със сигурност.

Водещ: Това, че изпревариха по-големите партии в обявяването на кандидатурата дава ли им по-сериозни шансове? Пак ще направим уговорката, че не знаем кои са кандидатите на ГЕРБ и на БСП.

Кънчо Стойчев: В случая не мисля, тъй като и Каракачанов, и Нотев са достатъчно известни политици, особено Каракачанов от последните 20 години – изключително активен, многократно бил в парламента и извън парламента в опозиция, в момента е заместник-председател на Народното събрание. Така че той е разпознаваема фигура, това няма да повлияе.

Водещ: Въпросът е шансовете за балотаж на тази двойка какви са?

Кънчо Стойчев: Вижте, има и такива шансове в зависимост от кандидатурите на другите. Ако левицата излезе с много слаба кандидатура, което аз лично не очаквам – пак ви казвам, в момента не можем да ги подреждаме, тъй като не знаем кои ще участват. Но във всички случаи Каракачанов – Нотев е кандидатура, двойка, която може да играе за челни позиции.

Водещ: Що се отнася до левицата АБВ препотвърдиха кандидатурата на Георги Първанов и Ивайло Калфин, без обаче да има ясно становище на Конституционния съд.
Кънчо Стойчев: Вижте, там все още текат преговори. Предполагам, че се отстояват позиции чисто позиционно. Моето вътрешно убеждение е, че ще се стигне до компромис и че няма да бъде нито един от лидерите на тези леви партии. Ще бъде така наречената равно приближена фигура, коя не знам, но съм дълбоко убеден, че до това ще се стигне.

Водещ: Що се отнася до ГЕРБ много ваши колеги социолози вече открито говорят за кандидатура на Бойко Борисов за президент. Вие какво смятате?

Кънчо Стойчев: Моето мнение е същото. Политическата логика го изисква и не само го изисква, а и го подсказва. ГЕРБ са в много особена ситуация, тъй като те много трудно успяват да удържат едно правителство на малцинството. Не бива да забравяме, че ГЕРБ имат 84 депутата в парламента – това е една трета от парламента. Така че става дума за управление в силно малцинство с много трудна коалиция. И една загуба на президентски избори би се оказала фатална за ГЕРБ, защото би предизвикало и парламентарни избори, при които при загуба вече по съвсем друг начин ще се представи ГЕРБ. От там правя извода, че на ГЕРБ е необходимо възможно най-силната кандидатура. А най-силната възможна кандидатура за ГЕРБ това е Бойко Борисов. Тъй като той освен всичко друго, освен партийните измерения, той има качествата и да обединява, да съюзява. Аз съм напълно уверен, че той ще бъде кандидатът. Тъй като всяка останала игра на ГЕРБ е не просто рискована, а почти сигурно обречена на загуба, а ГЕРБ не може да си позволи загуба в този миг. От там правя чисто логическия извод, че Борисов ще се яви на тези избори. В последните два-три месеца ние виждаме една доста голяма смяна във външнополитическия му говор, и във вътрешнополитическия говор. Все по играе ролята на обединяваща фигура, на балансираща фигура в европейската политика. Това е ясна заявка за президентски пост. На нас не ни трябва дяснопартиен президент, на нас ни трябва обединяваща фигура в тези трудни времена, тъй като толкова лоша международна обстановка, не искам никого да плаша, но не е имало от Карибската криза насам. Изключително взривоопасна международна обстановка, Европа е в невероятна криза и продължава да прави глупости след глупости европейските лидери и администрация. Така че опасностите пред България за пръв път са напълно реални и трябва да изберем такъв президент, който да може да ни обединява и който да може да води внимателна, балансирана позиция на България. А не като Плевнелиев, понеже се счита за прав, да залита в крайности. Всъщност на нас ни трябва президент политик. Плевнелиев изобщо не е политик и той го доказа, че не е политик и всички видяхме какво значи да имаме на този пост човек, който не е политик. Това е твърде опасно, беше опасно, а за напред ще бъде още по-опасно.

Водещ: Ако господин Борисов бъде избран за президент, какво би станало с ГЕРБ?

Кънчо Стойчев: Никаква революция няма да стане с ГЕРБ. ГЕРБ е партия с добре изградени структури. Не очаквам някакъв срив, спад или нещо подобно. В случая съдбата на ГЕРБ си зависи от политиката, която ГЕРБ води. Естествено колкото и силна да е една партия, ако води глупава политика, тя ще си отиде.

Публикувано на