Кънчо Стойчев: „Корупция и политически влияния в съдебната система“

Цялото интервю може да видите тук.

Хората не са запознати в детайли с това, което се случва в съдебната система.Едва всеки 4-ти казва, че нещичко знае за реформата съдебна система – прокуратура. 75% казват „нищо не знам“, но същевременно същите 75% казват, че „тези са корумпирани“, „тези са лоши“. Това каза социологът Кънчо Стойчев в интервю за Димитър Цонев по БНТ.

Ние си вредим като постоянно унижаваме институциите си. Крайно време е, за да може да се успокои общественото мнение, много ясно да се разграничат онези институции, които могат да имат някаква степен на политизация от тези, които не трябва да имат никаква степен на политизация.

Много е важно регулярно да следим отношението на хората, максимално бързо да правим снимки на това отношение и съвсем спокойно и детайлно в обществото и сред политическите кръгове да се обсъждат такива резултати с оглед да може да се подобри дейността на тези органи и да имаме прозрачност, а не да се крият неща. Направихме си труда да видим и в каква степен хората имат контакти с институциите и да направим съпоставка между общото обществено мнение, независимо от това дали са се сблъсквали и с институциите или не, и на хората, които със сигурност са се сблъсквали.

Две групи институции: МВР и здравеопазване – колкото повече са се сблъсквали, толкова по-лошо е мнението им за тях. При съд и прокуратура – колкото повече са имали достъп – толкова по-позитивно са настроени. Което значи, че има някакви щампи в обществото.

Хората имат малко досег до прокуратурата, а в съда се ходи за какво ли не, но като че ли в прокуратурата нещата са по-прозрачни за хората и са по-умерени оценките, дори по-благосклонни. Видяхме, че ситуации и случки, в които е искан подкуп от прокурор са много редки.

Имаме корупция в съдебната система, но у нас има изкривяване. Общeственото мнение е много възпалено и гледа на проблема като през диоптър. Тук е отговорността на политиците. Години наред се обвиняват един други и не осъзнават, че режат клона, на който седят и в крайна сметка те се оказват основната причина в очите на общественото мнение.
Стойчев бе помолен да коментира и предстоящите президентските избори.
Той каза, че в България няма сериозен проблем с дискриминацията. Не е важно дали президента ще бъде мъж или жена, важно е да е професионалист с политически опит. За да си политик, не можеш да вземаш едностранна позиция. Президентът трябва да бъде обединител. Особено в ситуацията, в която се намираме. В Турция се сблъскват противоречията на цялото съвремие и това което се случи там, пряко ще ни засегне. Напускане на Европейския съюз, терористични актове, конфликт с Русия, ислямски фундаментализъм… Аз съм обеден, че българите ще разберем, че избора за президента е значим избор и трябва да изберем човек, който да ни обединява и да балансира интересите.

Публикувано на