Кънчо Стойчев за стабилността на управляващата коалиция

  Отсъствието на премиера по време на гласуването за назначаване на Мариана Николова е знак и той е ясен.

Това посочи социологът Кънчо Стойчев в сутрешния блок на Нова телевизия „Здравей, България“. Негов събеседник в дискусия за стабилността на управляващата коалиция беше политическият социолог Антоанета Христова.

Според Стойчев отсъствието на Борисов показва, че не иска да поеме отговорността за това назначение. На преговорите на малката коалиция е постигнат компромис, но той е погрешен. Назначението е неподходящо, но не поради личностни недостатъци на госпожа Маринова, а поради факта, че тя е шеф на кабинета на Валери Симеонов и следователно – един от най-близките му хора. От тази гледна точка е ясна заявката на Симеонов да продължи своето участие в политическа власт, а това не е удачно политическо послание, допълни социологът.

Участието на министър-председателя в „Шоуто на Слави“ в средата на тази седмица по-скоро прилича на уговорен мач. По време на диалога отсъстваше, както острота, така и не беше засегнат важен проблем.

В своя анализ социологът допълни още, че вероятно не ни очаква ваканция по отношение на политическите скандали до европейските избори през май. Напротив, политическата битка ще се изостря, а напрежението ще ескалира. Проблемът, според Стойчев е, че през последните 10 години не се правят никакви реформи. Въпросът не е колко пари харчи правителството, а как и за какво.

Публикувано на