Кънчо Стойчев за мажоритарния вот пред агенция „Фокус“

Интервюто на Кънчо Стойчев за мажоритарния вот пред агенция „Фокус“ с оригинално заглавие: Сериозно бламиране очаква ГЕРБ днес в парламента при гласуване на промените на Изборния кодекс, можете да прочетете ТУК.

Има огромно лицемерие и фалш във всички тези крясъци „хайде най-сетне да избираме личности“, коментира социологът

Сериозно бламиране очаква ГЕРБ днес в парламента при гласуване на промените на Изборния кодекс и въвеждане на мажоритарен вот.

Това коментира в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ социологът Кънчо Стойчев, президент на глобалната асоциация „Галъп интернешънъл“.

Според него дори да мине законопроектът и с малко гласове, трудно биха могли да продължат коалиционните отношенията на ГЕРБ с „Обединените патриоти“.

„Хората все повече разбират, че не това ще определи бъдещето на страната и не това е важното. Има огромно лицемерие и фалш във всички тези крясъци „хайде най-сетне да избираме личности“, тъй като ние и сега избираме личности. Има една подмяна на дневния ред на обществото и в този смисъл това, че ГЕРБ се опитва да вкара и ще вкара днес проектозакон в пленарната зала е едно небезплатно упражнение. Заиграването с хората по този начин – „ето ние уважаваме вашето мнение и предлагаме да се гласува“ – това ще доведе до едно неизбежно поражение и бламиране на ГЕРБ и те сами ще си го предизвикат“, каза Кънчо Стойчев.

Според него, едва ли и предложенията на БСП за смесена избирателна система ще намерят подкрепа и в крайна сметка няма да се случи каквато и да е промяна на изборните правила. Българската избирателна система е доказано работеща, мнозинството гласува и политиканстването на тази тема трябва да спре, каза още социологът.

Публикувано на