Кръчмар е народът и партиите ще трябва да се съобразят с него

  Трудно може да се развие кампания, когато има един въпрос – COVID-19. Той не просто пречи да има други проблеми, върху които да се кампанира, но и ще попречи на избирателната активност. Може да делегитимира донякъде и самите избори, да се каже „Вижте какъв хаос беше…“. Пандемията влияе различно на различните електорати. Заради това ще е трудно да се състави правителство, но зависи и обществото как ще погледне.

Това посочва Първан Симеонов в интервю за „Фрогнюз“. Целия текст може да прочетете ТУК.

Според Симеонов в новия парламент съставянето на правителство ще зависи от това накъде народът ще наклони везните. Ако силите за промяна са повече от силите за статуквото и се види, че това надделява, може да се мисли за някакъв общ фронт. ГЕРБ обаче ще направи всичко, за да състави управление. Изпуснат ли мандата, образно казано, инициативата може да отиде при Румен Радев. А те не искат той да поема основната роля.

Политологът припомня, че все пак кръчмар е народът и партиите искат, не искат, ще трябва да търсят вариант. ДПС вярва в необходимостта от програмен кабинет, малко по-мениджърски тип управление на страната. От друга страна зад един подобен кабинет няма ясна политическа отговорност и по-лесно могат да минават определени политически и икономически интереси на ДПС. От тази формула Борисов също бяга.

Първан Симеонов смята, че Борисов може би ще вземе и тези избори. Но нямаме право на много прогнози. Ситуацията е непредвидима. Представете си, че тази карантина избие на гняв… Но и проблемът е, че няма единен изход, канализиращ този гняв. Шансът на летния протест беше, че бе многолик, бяха се събрали представители на много партии. Днес е малшанс. Многолика опозиция се появи, но намаляват шансовете си един на друг.

Публикувано на