Коронавирусът е най-голямото изпитание на България от кризата през 1996 г.

Извънредното положение ще позволи въвеждането на много по-решителни и безответни мерки. Надявам се, че това е навременно действие, защото опитът на другите страни показва, че на места, като че ли са закъснели с прилагането им. Трябва да сме наясно, че коронавирусът е най-голямото изпитание за България от кризата през 1996 г.

Това посочи Първан Симеонов в ефира на БНР Стара Загора. Цялото интервю може да чуете ТУК.

Извънредното положение, смята политологът, ще е дисциплиниращо за българското общество – общество, което, за съжеление, няма особени солидарни инстинкти. Но трябва да има ясно описание на това, което ще се прави или няма да се прави. Този път властта няма право да преосмисля в движение, както направи с кината и културните институции.

Симеонов припомни, че „опашката“ на вируса ще бъдат икономическите загуби и ситуацията няма да отмине с епидемията.

Политологът коментира и влиянието на кризисната ситуация в глобален мащаб. Според Симеонов в тази ситуация, за съжаление като че ли по-ефективен се оказва един рестриктивен режим, какъвто е Китай. Европа досега като че ли не реагира с достатъчно солидарност. Затова кризата с вируса е тест и за ЕС – възможна ли е единна, силна и субектна Европа, или не е.

Вирусът изправя Западния свят пред предизвикателството да се откаже временно от най-свидното си, от знамето си – свободата.

Публикувано на