Коментар на Кънчо Стойчев за мажоритарната избирателна система за БНР

Коментарът на Кънчо Стойчев за мажоритарната избирателна система за БНР, може да чуете ТУК.

В България 75-80 процента от вота е мажоритарен и не бива да говорим за мажоритарната избирателна система в бъдеще време. Това коментира социологът Кънчо Стойчев по повод внесения от ГЕРБ законопроект за промени в Изборния кодекс.

„Мажоритарни избори има в България вече – няма нужда в бъдеще време да го говорим – ние мажоритарно избираме президент, ние мажоритарно гласуваме на местни избори и даже на парламентарните избори имаме мажоритарен компонент. Ако вземем всички три вида избори, можем да кажем, че в България нещо от типа на 75-80 процента от гласуването е мажоритарно“, изтъкна той пред БНР.

Това нещо ни е довело „да цъфнем и да вържем“ ли, попита риторично Стойчев и подчерта, че идеята, че в страната нещата не вървят добре поради типа избирателна система, е възможно най-глупавата и невярна идея.

Анализаторът допълни, че инициаторите на референдума от „Шоуто на Слави“, който съдържаше въпрос за въвеждане на мажоритарна система в два тура, всъщност са подвели гласоподавателите и лансират идея за избирателна система, която не се прилага никъде в света.

Също така според Кънчо Стойчев приложена в този ѝ вид, това ще доведе до максимум три партии в парламента със страшни изкривявания.

Публикувано на