Коментар на Борис Попиванов по повод последният работен ден преди ваканцията на Народното събрание и тримесечната работа на новото правителство пред Радио „Фокус“

  Интервюто на Борис Попиванов за радио „Фокус“ по повод последният работен ден преди ваканцията на Народното събрание и тримесечната работа на новото правителство с оригинално заглавие –  през този политически сезон не видяхме воля за реформи и законодателни промени, може да видите ТУК. Той коментира, че  стилът на сегашния парламент е такъв, че да може да се удържи обстановката в страната, поне до края на българското европредседателство, без да предприема рискове.

„За разлика от предишния парламент, в който управлението беше стъпило на две основни обещания – реформи и стабилност, то в този думата „реформи“ беше практически забравена. Тя почти не присъстваше и в коалиционното споразумение между ГЕРБ и „Обединените патриоти“. Напротив, създаде се впечатлението, че задачата на това Народно събрание е чисто и просто да осигурява парламентарния тил на правителството, така че то да може да удържа обстановката в страната, най-малкото до края на българското европредседателство, а може би и след това, без да прави резки движения, явно защото е преценило, че резките движения могат да бъдат рисковани за политическата издръжливост на самия кабинет. В предишни парламенти често пъти сме казвали, че народното представителство играе ролята на гумен печат на управлението, т. е. – то просто превръща в законодателни актове решенията на правителството. В случая то дори не е гумен печат, поради липсата на такива решения, то просто е декларация на правителството „Борисов 3“.

Борис Попиванов изрази надежда през новия политически сезон да наблюдаваме по-волево и отговорно правителство, като приоритетите пред председателството ни на Съвета на ЕС според него трябва да придобият по-ясни очертания. Политологът коментира още, че е необходимо да се следва последователна линия на решения пред Европа, за да не изглежда България като ненадежден партньор, като това е и ключът към успешното председателство на Съвета на ЕС.

Публикувано на