Коментар на Борис Попиванов за предаването „Нещо повече“ по радио „Хоризонт“ за какво предстои след Конгреса на БСП

  Коментарът на Борис Попиванов заедно с Кольо Колев за предаването „Нещо повече“ по радио „Хоризонт“ за какво предстои след Конгреса на БСП, може да чуете ТУК.

Политологът Борис Попиванов изтъкна, че в деня на конгреса на БСП Валери Симеонов е получил единодушна подкрепа от Конгреса на НФСБ, а се очаква същото да се случи и на Конгреса на ГЕРБ на 26 ноември.

Пред Корнелия Нинова остава основната задача как ще ползва демократичната си легитимност, коментира политологът и уточни, че въпросът е „дали ще надделее стремежът за радикализация на опозиционното поведение на БСП, или ще надделее онова, което беше изразено във втората част на доклада, а именно – действия, насочени навътре в партията, към консолидацията на позицията на самото ръководство, към минимизиране на гласовете на опонентите. Разбира се, никъде не е казано, че двете тенденции не могат да имат точки на пресичане, но е важно кое ще е водещото. Нинова трябва да реши за себе си дали ще се опитва да укрепва лидерски позиции , или напротив – ще извлича своето лидертво от сблъсъка с най-голямата партия, в случая ГЕРБ.

Политологът смята, че е възможно да се появят и нови вътрешни фракции. Голямата победа на Нинова е, че с речта си на Конгреса е иззела традиционни за старата десница полета в обществения дебат – „борбата с корупцията“. „модела ГЕРБ“, „пленената държава“. Разрастването позволява на партията временно да загърби вътрешните противоречия, коментира още той.

 

Публикувано на