Коментар на Борис Попиванов за „Неделя 150″по радио БНР

Коментар на Борис Попиванов в предаването „Неделя 150“ речите на президентите Росен Плевнелиев и Румен Радев и очакванията към тях.

На въпроса дали е чул радикални послания в речите на двамата президенти Борис Попиванов отговори:

„Не. Може би така би трябвало да бъде в такъв тържествен момент. И двамата президенти по време на своите изказвания се придържаха плътно към това, което до този момент са проявявали като политическо поведение и послания през последните месеци. Още по-ярко можеха да се видят разликите между тях. Президентът Плевнелиев отново успя да направи нещо като самоотчет, календар на успехите на своя мандат. Новото беше позоваването на редица авторитети. Президентът Радев се опита да избяга от конюнктурата и да акцентира на идеите за национален суверенитет и достойнство. Неговата реч синтезира по убедителен начин онова, което видяхме от него в хода на краткото му шестмесечно политическо битие досега.“

Фактът, че Румен Радев беше номиниран от БСП, и очаква ли това  да се отрази върху мандата му, Борис Попиванов коментира така:

Отношенията на българските президенти с излъчилите ги партии невинаги са били леки. Румен Радев има основание за политическо самочувствие, което отива отвъд партийния живот на България. Неговата биография издава определено ниво на независимост. Очаквам това да се реализира в неговия мандат. Това не би следвало да предполага конфликт с една или друга партия.

 

Публикувано на