Коментар на Андрей Райчев за предаването „Още от деня“ по БНТ

  Българинът мисли две неща. Първо – ще се изложим ли. Второ – ще изкярим ли. Това заяви в предаването „Още от деня“ по  БНТ социологът Андрей Райчев, където беше гост заедно с Евелина Славкова.

Той допълни, че Бойко Борисов успя да направи огромна крачка за Балканите – ползвайки всичките противоречия в Европа. „Невероятно е, че и Ципрас, и сърбинът, и македонецът пристигат тук. Америка и Европа имаха две политики към Балканите, а сега за пръв път уникално мненията им съвпаднаха – заради Турция. Ето защо стабилността на Балканите вече не е просто тема, а тема за стабилността на границата на Европа“, коментира още Райчев.

Борисов постигна уникални отношения с Ердоган преди европредседателството. Но има две възможни неща – какво ще спечели България от европредседателството? Едното е – Шенген, което е важно, но не много изгодно. Шенген ни пази от емигрантска вълна, но в момента няма такава. Голямото, реалният подход – там, където трябва да падаме за дузпа – Еврозоната, влизането в еврочакалнята“, отбеляза социологът.

Андрей Райчев коментира още и вътрешнополитическата обстановка –  отношенията между ГЕРБ и БСП и протестите.

Цялото интервю може да гледате ТУК.

 

Публикувано на