Коментар на Андрей Райчев за партийните листи и новите лица в политиката

Партийните листи изненадаха мнозина. Появиха се актьори, музиканти, спортисти и номади. Това ли са новите лица, които българите поискаха на последните избори и референдума. Какво мисли за политическото номадство и новите лица попитахме социолога Андрей Райчев. Коментара му може да прочетете ТУК.

Изненадан ли сте от кандидатурите на Слави Бинев и Евгени Михайлов. Как си обяснявате този рязък политически и морален завой?

За Слави Бинев представа нямам. За Евгений Михайлов не съм учуден и се радвам, че така завършва една логика на политическото развитие на този човек. Винаги е бил слуга на някакви власти, които са обслужвали интереси за някакви неприятни неща. Това започна още с танковата касета за Петър Младенов. Взима той едни фалшиви кадри и после се кле в майка си и нещо беше много лошо, което подозирам, че му се е случило в живота. После служеше като момче за поръчки на ГЕРБ. Сега, тъй като търся логика в това морално самоубийство, виждам  пълното разкриване на моралния облик на един човек – или по-точно липсата на такъв впрочем. И сега това е доколкото разбирам, защото прави някакнво предаване в някаква телевизия. Трохата са му подхвърлили и си губи трохата човека, стиска си я в пазвата.

Какво мислите за подредбата и подбора на лицата, които БСП предлагат? Това успешен ход ли е?

Те са израз на новото самочувствие на БСП. Млади, интересни, некомплексирани, много добро. Тук ще се проведе интересен експеримент. Ще видим максимума на БСП. Едва ли може нещо повече да направи в обозримо бъдеще тази партия. Това ще бъде максимумът. Ще видим колко ще е той. Всяка бивша комунистическа партия има своя таван. Тези партии имат много предимства – неунищожимост, лесно се връщат на коня след много тежки моменти, но имат и един минус от всичко това – по същата причина, че са бивша комунистическа партия и това е таванът. Има много хора, които дори и да ги харесват, не гласуват за тях. И не биха могли да гласуват. И сега ще го видим този таван. Иначе, разбира се, това, което всички виждат. Тази енергия, която блика, тези интересни инициативи. БСП много отдавна не е била нищо.  Тя играеше роля на обстоятелство, а не на фактор. Сега се превърна във фактор. Излезе от ролята на обстоятелство. Зад тези феерия стоят няколко неща, които БСП много промени. Първо, тя излезе от тази поза да говори само за потребление, което е вечното мрънкане на БСП. Дайте пенсии, дайте заплати, дай, дай. На бедните хора. Тя говори днес не за потребление, а за производство.

Това не противоречи ли като цяло с лявата им ориентация?

Просто е модерно ляво. И второ, тя промени това вечно доказване на БСП за виновност. И ние сме за Европа. Тя втвърди тона и каза – не сте ни началници, ние сме само партньори и ако обичате ще се съобразявате с нас.  И най-сетне тя престана с либералните, тръгна към национални елементи. Тя прави ляво национална линия и се сближава по-скоро с ВМРО, отколкото с либералите. Тези три неща не са малко.

Какво мислите за лидерската битка в така наречения 25-и МИР?

Няма даже да я забележим. Много шум за нищо. Това са символични неща. Искам да кажа – и двамата ще победят. И двамата със сигурност ще бъдат в парламента.

Публикувано на