Коментар за служебното правителство пред вестник „24 часа“

Коментар за служебното правителство на Първан Симеонов пред вестник „24 часа“, със заглавие: Елегантен ход вдясно от центъра, може да прочетете ТУК.

Служебното правителство начело с премиера проф. Огнян Герджиков вече е назначено с указ от президента Румен Радев. То ще работи в следващите месеци до провеждането на предсрочните парламентарни избори и избирането на редовно правителство.

Първият извод за състава на служебното правителство е, че то не е свързано недвусмислено с БСП. Големият въпрос беше, ще вземе ли дистанция президентът Радев от БСП, или няма да вземе? Отговорът е, че взе дистанция, и то успешно Успешно и за БСП, и за него.

Защото, ако БСП бъде свързана с управлението на страната в предизборния период, това ще ѝ навлече ненужна отговорност. Същото донякъде важи и за Радев.

Второ, новоизбраният президент сложи начело политик, а не администратор. Което означава, че по този начин и Радев се освобождава от потенциалната отговорност и дефекти. Защото, когато начело на един кабинет е ярък човек, той по-скоро може да носи отговорността. А ако не беше ярък, отговорността щеше да пада директно върху Радев.

Трето, този кабинет продължава идеята на Румен Радев за обединяваща центристка роля и отдалеченост от крайности.

Четвърто, съставът на този кабинет свидетелства за приемственост. Най-голямото доказателство е финансистът Кирил Ананиев, който е г-н Приемственост. Налице е и много ясен евроатлантически профил във външната политика, което е изключително важно. В някои от спорните ресори у нас, където е необходима реформа – здравеопазване, образование, вътрешен ред, имаме хора, които през годините са били на алтернативни позиции спрямо различни политики.

Т.е. били са нещо като опозиционери в тези ресори. Дотук изброявах позитивите. Има обаче и негативи. Кои са?

Вероятно мнозина ще попитат президента Радев защо всеки път, когато лявото мимикрира и се опитва да изглежда центристко, посяга към НДСВ и неговите остатъци и ги ползва за опаковка и скривалище.

Ще му кажат: “Ти нали дойде на вълната на новото? Да ги махаш тия старите! Вместо да слагаш един от тях за министър-председател.” И с това негативите се изчерпват.

Ако трябва да бъдем честни, в кабинета си Радев изглежда на изток от центъра, вляво от центъра. Там назначенията са такива. Докато служебният кабинет, не президентският, а министерският, изглежда центристки, вдясно от центъра.

Негатив ще е, ако у електората на БСП се появи известно ръмжене. Но както вече казах, БСП по-скоро би загубила, ако се беше нагърбила с отговорността за управлението в този кабинет.

И ако трябва да синтезирам: не виждам кой е срещу проф. Огнян Герджиков. Даже и отдясно не се чува лошо мнение за него. Което ме кара да твърдя, че съставът на служебния кабинет е по-скоро елегантен и успешен ход на Радев.

Публикувано на